Poprawa salda w handlu zagranicznym polskim cukrem

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem w Polsce dynamicznie wzrosło. Powód? Duży spadek importu i jednocześnie stosunkowo niewielki spadek eksportu tego surowca.

Od stycznia do maja 2015 roku eksport polskiego cukru obniżył się w relacji rocznej, jednocześnie jego przywóz uległ głębokiej redukcji. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i znacznie poprawiło się. Eksport zmniejszył się o wiele bardziej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Oczywiście, jest to spowodowane obniżką cen.

W pierwszych pięciu miesiącach 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 196,8 tys. ton, a jego wartość 84,1 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 6 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 13% do 427 €/t, czyli do około 1,79 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 64% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 460 €/t (-21% r/r), czyli po ~1,93 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 370 €/t (+11% r/r), czyli po ~1,55 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Węgry i Litwa oraz Grecja, a z krajów pozaunijnych Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Kazachstan.

W tym samym okresie import cukru do Polski spadł o 57% do 49,7 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 66% do 22,5 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 453 €/t (-21% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 1,9 zł/kg. Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 57% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 412 €/t (-25% r/r), czyli po około 1,73 zł/kg, a od unijnych partnerów po 507 €/t (-21% r/r, ~2,13 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Niemiec, Francji, Danii i Czech oraz Mozambiku i Mauritiusa. Warto zauważyć, że wobec wyników za pierwszy kwartał roku import poprawił się wolumenowo, a ceny spadły.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności