reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Pomijany składnik w żywieniu roślin – sód

W nawożeniu roślin większą uwagę zwraca się na podstawowe makroelementy, czyli NPK, zaś  mniejszą  na drugorzędne, a więc Ca, Mg, S i Na. Wśród nich prawie zupełnie zapomina się o sodzie (Na).

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Ten fakt w przypadku niektórych roślin jest  błędem, ponieważ znane prawo minimum Liebiega dotyczy wszystkich składników, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin.

Sód zastępuje w pewnym stopniu potas

W praktyce oznacza to, że niedobór jednego z nich, ogranicza efektywność innych, w tym  najbardziej plonotwórczego azotu. Sód pod względem właściwości chemicznych i funkcji życiowych, jakie pełni w roślinie,  zastępuje w pewnym stopniu potas.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

Wprawdzie rośliny uprawiane w naszej strefie klimatycznej, mogą  funkcjonować bez sodu, ale wiele z nich, np. burak cukrowy, korzystnie reaguje wzrostem plonu na jego obecność w roślinie, nawet w warunkach optymalnego zaopatrzenia w potas.

reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

Jest to szczególnie widoczne w okresach z niedoborem opadów. Sód podobnie jak potas, zwiększa tolerancję roślin na suszę, poprzez wzrost ciśnienia osmotycznego komórek roślinnych, które dzięki temu sprawniej pobierają i zatrzymują wodę.

Deficyt K i Na w roślinie powoduje też zakłócenia w działaniu aparatów szparkowych, regulujących transpirację, przy czym tego typu anomalie są tym większe, im roślina zawiera mniej Na.

Przy niedoborze K i Na zakłócona jest gospodarka wodna roślin

W sytuacji stresu wodnego aparaty szparkowe roślin dobrze odżywionych Na, zamykają się wcześniej, niż  nawożonych wyłącznie K, dzięki czemu tracą mniej wody, co przekłada się na sprawniejsze  tworzenie biomasy roślinnej.

W konsekwencji dłużej w okresie dobowym, zachowują niezbędny dla ich procesów życiowych turgor. Stwierdzono także, że sód stymuluje wzrost powierzchni liści buraka oraz zwiększa w nich koncentrację chlorofilu.

Tym samym wpływa pośrednio na efektywność fotosyntezy i tworzenie cukrów. U roślin dobrze odżywionych sodem sprawniej przebiega także transport cukrów w roślinie, niż żywionych wyłącznie potasem.

reklama
Baner Sumiagro

W przypadku niektórych roślin dodatni wpływ sodu ujawnia się przy niedoborze potasu, zaś u innych (burak, seler, szpinak, owies) także przy dostatecznym zaopatrzeniu w potas.

Wśród roślin uprawnych szczególnie korzystnie na sód reagują rośliny z rodziny komosowatych, a więc  burak i szpinak, ale także niektóre zboża i trawy.

Sód wpływa także korzystnie na smakowitość pasz (dotyczy głównie traw na użytkach zielonych), poza tym jest ważnym składnikiem mineralnym zwierząt.

Grupy roślin pod względem ich reakcji na sód

  • Sodolubne: burak cukrowy i ćwikłowy oraz niektóre trawy. W przypadku tych roślin znaczną  dawkę potasu (20-25 proc.)  można zastąpić sodem. Istotny jest też fakt, iż wzrost dawki potasu (ponad potrzeby pokarmowe tych roślin), nie wywiera plonotwórczego efektu, natomiast dodatkowa dawka sodu oddziałuje plonotwórczo.
  • Korzystnie reagujące na sód: szpinak, kapusta, rzepak, rzodkiewka, owies, pszenica, groch, len i seler. W ich przypadku zaleca się mniejszą dawkę sodu, przeciętnie 10-15 proc. w stosunku do zalecanych dawek potasu.
  • Słabiej reagujące: ziemniak, tytoń, pomidor, jęczmień, proso, niektóre trawy. W tej grupie roślin K można zastąpić Na w granicach 3-5 proc., a więc  w niewielkim stopniu.
  • Niekorzystnie reagujące na sód: kukurydza, żyto, soja i fasola. W ich przypadku K nie powinien być zastępowany Na.

Różnice w reakcji roślin korzystnie i niekorzystnie reagujacych na sód, wynikają także z możliwości przemieszczania Na z korzeni do liści. W przypadku roślin nie tolerujących sodu istnieje w korzeniach specyficzny mechanizm ograniczający jego transport do części nadziemnej.

Sód można też stosować dolistnie

W doglebowym nawożeniu roślin sodem, należy zachować umiar, gdyż zbyt wysoka dawka Na, powoduje niszczenie struktury gruzełkowatej gleb oraz wzrost ich zasolenia.

W konsekwencji gleba wykazuje większą skłonność do zaskorupiania, co przekłada się na gorsze wschody oraz  wypady młodych siewek.  Oczywiście przy wnoszeniu większych dawek Na (dotyczy roślin I i II grupy), można zmniejszyć dawki K.

Nawozy zawierające sód

Wśród nawozów doglebowych zawierających sód polecić można następujące: Korn-Kali, Lubofos pod buraki, Magnesia-Kainit, UltraKali i YaraMila PROBETA.

Negatywne skutki doglebowego stosowania większych dawek Na, nie zachodzą przy jego dolistnej aplikacji. Jest on dość łatwo pobierany, zwłaszcza przez rośliny z dobrze wykształconą blaszką liściową, np. burak, szpinak, rzepak, seler.

W tym celu można polecić Mag-Sód-Activ, charakteryzujący się nie tylko wysoką zawartością Na2O (13,1 proc.), ale też SO3 (49,1 proc.) i MgO (16 proc.) oraz Mn i Zn.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI