Maroko odnotowuje stały wzrost produkcji pomidorów, głównie dzięki zdecydowanie lepszemu plonowaniu przy stałej powierzchni upraw.
Jak wynika z najnowszego raportu analizującego sytuację na marokańskim rynku owoców i warzyw w okresie lat 2001–2011, jeszcze w roku 2001 wolumen zbiorów pomidorów wynosił 881,0 tys. ton, podczas gdy w roku 2011 już 1,217 mln ton. Oznacza to wzrost produkcji o niemal 40% w okresie 10 lat.
Plonowanie z 1 ha wynosiło we wspomnianym 2001 roku 48,9 ton, a w 2011 już 71,1 ton. W analizowanym okresie odnotowano wręcz spadek powierzchni upraw pomidorów z 18,0 tys. ha w roku 2001 do 17,13 tys. ha w roku 2011.
Oprócz większej produkcji pomidorów Maroko może pochwalić się również sporym wzrostem produkcji zielonej fasoli – z 45,6 tys. ton w roku 2001 do 120,6 tys. ton w roku 2011 oraz prawie 100% wzrostem w zbiorach cukinii – z 112,3 tys. ton (2001 r.) do niemal 220,0 tys. ton w roku
2011.
Wśród owoców największy wzrost zbiorów w okresie omawianych 10 lat odnotowały arbuzy – o 93% oraz melony – o niecałe 70%.
(Na podstawie: Freshplaza)