fbpx
Strona głównaPozostałePolskie owoce i warzywa na BioFachu

Polskie owoce i warzywa na BioFachu

Na największe na świecie targi branży ekologicznej w Norymberdze zjechało ponad 2100 wystawców z ponad 70 krajów prezentując szerokie spektrum żywności ekologicznej. Polska oferta była prezentowana na kilku stanowiskach z czego największe stanowiło stoisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będące elementem kampanii promocyjnej “Ekologia”.

W tym roku atrakcje BioFachu poszerzone zostały o ekspozycję produktów pielęgnacyjnych i kosmetycznych, a także największą wystawę ekologicznego wina. Wszystkie produkty prezentowane na targach muszą posiadać certyfikaty zgodne z unijnym rozporządzeniem w sprawie żywności ekologicznej lub spełniać wymogi akredytacyjne IFOAM Międzynarodowego Stowarzyszenia Ruchów Rolnictwa Ekologicznego.

Polska oferta była prezentowana na kilku stanowiskach z czego największe stanowiło stoisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będące elementem kampanii promocyjnej “Ekologia”. Na utrzymanej w stylu sadu przestrzeni, polscy wystawcy, z pięciu regionów wystawiających swoje produkty na sąsiadujących stoiskach , mieli możliwość i miejsce do podejmowania kontaktów handlowych, prezentacji produktów oraz konsultacji z międzynarodowymi ekspertami w dziedzinie żywności ekologicznej. Stoisko wizytowali przedstawiciele resortu rolnictwa – MRiRW Marek Zagórski – Sekretarz Stanu, Ewa Bartosiewicz Piskorska – Dyrektor Biura Ministra, Wiesław Podyma – Zastępca Dyrektora Dept. Hodowli i Ochrony Roślin oraz Robert Piłat – naczelnik Wydziału w Departamencie UE i Współpracy Międzynarodowej oraz Agencji Rynku Rolnego: Ireneusz Jabłoński – Zastępca Prezesa.

Tegorocznym tematem stoiska informacyjnego kampanii “Ekologia” w Norymberdze i wiodącym motywem ekspozycyjnym były owoce i warzywa. Pod autentycznymi śliwami stworzono rodzaj kawiarenki, której gościnny i otwarty charakter przyciągał uwagę zwiedzających. W ramach degustacji owoców i warzyw, próbowano ekologiczne jabłka, powidła owocowe, jabłkowe chipsy i ogórki kiszone. Sporo zainteresowania wzbudziły kilkakrotnie prezentowane tradycyjne metody kiszenia kapusty i wyciskania soków, których także można było skosztować.

źródło: Agencja Tosterado
opr. MS

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.