Polskie ogrodnictwo wg GUS

0
1139

GUS opublikował przedwynikowy szacunek tegorocznej produkcji ogrodniczej w Polsce. Łączna produkcja warzyw gruntowych była wyższa o 7,2% niż w minionym roku i osiągnęła poziom ponad 4,75 mln ton wobec 4,43 mln ton rok wcześniej.

Rok 2009 odznacza się także zwiększoną powierzchnią upraw warzyw gruntowych. Największe zbiory dotyczą kapusty – 1,27 mln ton (wzrost o 5,7%). Zebrano też 898 tys. ton marchwi (wzrost o 9,9%) i 688 tys. ton cebuli (wzrost o 11,2%), 352 tys. ton buraków, 264 tys. ton pomidorów, 57 tys. ton ogórków oraz 222 tys. ton kalafiorów. Pozostałe warzywa gruntowe łącznie dały wielkość 800 tys. ton, wliczając pietruszkę, pory, selery, sałaty, rzodkiewkę oraz szparagi.

Zbiory owoców z drzew są w 2009 roku niższe o prawie 6% i szacowane są na blisko 3,1 mln ton. Jabłek zbierzemy o ponad 7% mniej – około 2,62 mln ton wobec 2,83 mln ton. O 10% więcej wyniesie produkcja gruszek – 80,0 tys. ton, mniej zebrane zostało wiśni – 188,0 tys. ton. Zbiory śliwek zamknęły się prawdopodobnie wielkością 118,0 tys. ton, czereśni – 52,0 tys. ton, a pozostałych owoców (m.in. moreli i brzoskwiń) 33,0 tys. ton. Zbiory owoców miękkich oszacowano na poziomie 546,0 tys. ton, to jest o 1,4% mniej niż przed rokiem. Najwięcej zebrano porzeczek, łącznie 197,0 tys. ton, niewiele mniej stanowiły zbiory truskawek – 195,0 tys. ton, pozostałe ilości to około 78,0 tys. ton malin, 16,0 tys. ton agrestu oraz niecałe 60,0 tys. ton pozostałych owoców miękkich w tym m.in. aronii i borówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności