Polskie ogrodnictwo 2009

0
402

W 2009 roku Polska wyeksportowała w sumie 966,5 tys. ton owoców świeżych i 571,0 tys. ton świeżych warzyw za sumę odpowiednio 366,2 mln euro oraz 377,5 mln euro. Dla porównania w roku poprzednim polski eksport owoców świeżych zamknął się wolumenem niecałych 654,0 tys. ton, a warzyw 672,0 tys. ton. Większa ubiegłoroczna sprzedaż poza granicę owoców to wynik znacznego wzrostu eksportu polskich jabłek. W minionym roku Polska sprowadziła łącznie 1,07 mln ton owoców świeżych, czyli mniej niż rok wcześniej – 1,2 mln ton. Import warzyw wyniósł również nieco mniej niż w roku 2008 – prawie 350,0 tys. ton wobec niecałych 404,0 tys. ton rok wcześniej.

Wartość ubiegłorocznego importu owoców osiągnęła wysokość 727,3 mln euro czyli mniej niż w roku 2008 – 958,2 mln euro, a warzyw odpowiednio 255,8 mln euro. W 2009 roku kraj nasz wyeksportował w sumie prawie 716,0 tys. ton przetworów owocowych za sumę ponad 730,0 mln euro oraz 623,7 tys. ton przetworów warzywnych za kwotę ponad 460,0 mln euro. Tym samym zarówno wolumen eksportu przetworów owocowych, jak i warzywnych pozostał na bardzo zbliżonym do 2008 roku poziomie. W przypadku sprowadzanych przetworów owocowych – ich wielkość wyniosła nieco ponad 251,0 tys. ton, a warzywnych odpowiednio 234,4 tys. ton – w obydwu przypadkach wolumen zakupów był nieco niższy niż w roku poprzedzającym. Za zaimportowane przetwory owocowo-warzywne zapłaciliśmy także nieco mniej – za przetwory owocowe była to kwota 301,7 mln euro, a za warzywne 215,7 mln euro.

Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności