Polskie masło w europejskiej czołówce

Można śmiało powiedzieć, że produkcja masła w Polsce ma się świetnie. Jesteśmy jednym z trzech europejskich liderów w tym sektorze.

Polska jest jednym z wiodących producentów wielu produktów rolno-spożywczych nie tylko w Europie, ale też na świecie. Według najnowszych opublikowanych danych Eurostat zaprezentowanych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska jest obecnie trzecim producentem masła we Wspólnocie. W badanym miesiącu wytworzyliśmy 16,5 tys. ton masła. Przed nami na  podium są tylko Niemcy z wynikiem 46 tys. ton i Francja – 44,5 tys. ton.
Według tych danych, w ubiegłym roku w naszym kraju wytworzono ok. 171 tys. ton masła. Więcej mlecznego tłuszczu wytworzono jedynie w Niemczech (489,2 tys. ton) i we Francji (441,8 tys. ton). Wynik ten jest lepszy niż ten z 2013 roku, kiedy to byliśmy na czwartym miejscu. Poza aktualnymi liderami wyprzedziła nas jeszcze Irlandia.

Nieco gorzej wypadamy w przypadku produkcji serów. Tu w 2013 roku Polska zajmowała piąte miejsce z produkcją w wielkości 732,28 tys. ton. Więcej serów wytworzono w Niemczech (2,182 mln ton), Francji (1,931 mln ton), we Włoszech (1,158 mln ton) i w Holandii (744,5 tys. tom – dane szacunkowe). Za Polską znalazły się m.in. Wielka Brytania (348,5 tys. ton) i Dania (324,9 tys. ton) i Hiszpania (314,9 tys. ton). To samo miejsce, według szacunków Eurostatu zajęliśmy również po podsumowaniu 2014 roku. Co prawda wyprodukowaliśmy więcej serów (759,6 tys. ton), ale wciąż wyprzedzały nas Niemcy, Francja, Włochy i Holandia. Warto jednak podkreślić, że niewiele brakowało nam do wyniku Holandii – różnica wynosiła zaledwie 8,8 tys. ton.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA