Polskie firmy mleczarskie coraz więcej eksportują

0
334

W pierwszych czterech miesiącach roku 2007 polskie firmy mleczarskie wyeksportowały za granicę 198,4 tys. ton produktów mleczarskich o wartości przekraczającej miliard złotych. W porównaniu do analogicznego okresu roku 2006 oznacza to wzrost o nie całe 0,1% w ujęciu ilościowym i o 13,9% w ujęciu wartościowym – poinformowała redkację Elżbieta Nitecka, dyrektor Związku Prywatnych Przetwórców Mleka.

Tak znaczna różnica pomiędzy wzrostem eksportu w ujęciu ilościowym i wartościowym spowodowana była gwałtownym wzrostem cen produktów mleczarskich na świecie. Jednakże w porównaniu do okresu styczeń – kwiecień 2006 r., odnotowano spadek wielkości eksportu produktów towarowych: pełnego mleka w proszku (PMP) o 41,1%, odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) o 18,2% i sera dojrzewającego o 15,4%., których ceny na rykach światowych rosną od jesieni ubiegłego roku i w chwili obecnej są dwa razy wyższe niż w 2006r. i dlatego w najbliższych miesiącach spodziewany jest wzrost polskiego eksportu produktów mleczarskich – zwłaszcza odtłuszczonego mleka w proszku.

Obniżeniu w pierwszych czterech miesiącach br. uległ również eksport mleka spożywczego odtłuszczonego o 35,9%, śmietany o 26,7%, mleka spożywczego o zawartości tłuszczu miedzy 1% a 6% o 19,6%, i o ok. 5,2% jogurtu. Nastąpił także znaczny spadek eksportu w kategorii pozostałe tłuszcze. Mniejszy eksport mleka płynnego spowodowany jest dużym zapotrzebowaniem na rynku krajowym i związanymi z tym wysokimi cenami tego produktu.

W tym samym okresie wolumen polskiego importu produktów mleczarskich, w porównaniu do roku poprzedniego wzrósł o 99,7% osiągając poziom ok. 47,6 tys. ton, o wartości 234,1 mln złotych tj. o 54,4% więcej niż w okresie styczeń – kwiecień 2006r. Saldo polskiego handlu zagranicznego produktami mleczarskimi wyniosło 865,5 mln zł.

źródło: ZPPM
opr. MS