Polski handel zagraniczny produktami ogrodnictwa

W okresie od początku stycznia do końca czerwca bieżącego roku wyeksportowano z Polski łącznie 907,5 tys. ton owoców, 406,7 tys. ton warzyw oraz niecałe 30,0 tys. ton ziemniaków. Dla porównania w analogicznym okresie rok wcześniej wielkości te wyniosły odpowiednio – dla świeżych owoców 1026,5 tys. ton, dla warzyw – nieco ponad 375,0 tys. ton oraz dla ziemniaków – 34,0 tys. ton.

Tym samym tegoroczny eksport świeżych produktów ogrodnictwa zmniejszył się dla owoców o 12% w ujęciu ilościowym oraz dla ziemniaków o odpowiednio 15%, dla warzyw zaś wzrósł o ponad 7%. Za wysłane owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 366,6 mln euro, za warzywa – niecałe 315,0 mln euro, a za ziemniaki – 6,5 mln euro. W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych odnotowano w obydwu przypadkach nieznaczny spadek wolumenu wysyłki – dla przetworzonych owoców z poprzedniorocznej wielkości 398,0 tys. ton do obecnych 393,7 tys. ton, a dla przetworzonych warzyw z 452,7 tys. ton do 432,5 tys. ton.

W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku mniej zaimportowaliśmy świeżych owoców oraz ich przetworów – w omawianym okresie import owoców wyniósł 581,3 tys. ton i było o 7% mniejszy wobec poprzedniorocznych ponad 626,0 tys. ton, a w przypadku owoców przetworzonych wyniósł 177,5 tys. ton, czyli o zaledwie 1,3 tys. ton miej niż rok wcześniej. Zdecydowanie więcej – prawdopodobnie na skutek niekorzystnych poprzedniorocznych zbiorów ziemniaków w Polsce – zaimportowaliśmy 169,5 tys. ton ziemniaków wobec 82,2 tys. ton w pierwszej połowie minionego roku.

W przypadku importowanych warzyw – sprowadziliśmy ich o 30,0 tys. ton więcej niż rok temu – w sumie 332,3 tys. ton, a przetworów warzywnych 171,3 tys. ton – to jest o 17% więcej.

Z uwagi na fakt, iż dane obejmują pierwsze półrocze bieżącego roku nie odnotowano jeszcze żadnych efektów wprowadzonego w sierpniu rosyjskiego embarga – i tak jak do tej pory państwa WNP zajmowały czołowe miejsce w imporcie polskich produktów ogrodnictwa. W tym kierunku wysłaliśmy w sumie w pierwszych sześciu miesiącach 734,1 tys. ton owoców, 206,8 tys. ton warzyw oraz w sumie 170,0 tys. ton przetworów owocowo-warzywnych.

Do państw unijnych eksport ten wyniósł odpowiednio dla owoców – niecałe 166,0 tys. ton, dla warzyw – 197,1 tys. ton oraz dla produktów przetworzonych – w sumie 614,0 tys. ton. W imporcie do Polski produktów ogrodnictwa dominowały dostawy z państw unijnych – z tego kierunku zakupiliśmy łącznie 334,3 tys. ton owoców – to około 57% udział w całkowitym imporcie oraz ponad 301,0 tys. ton warzyw – 90% dostaw do Polski. W przypadku importu przetworzonych owoców i warzyw – sprowadziliśmy ich z UE w sumie ponad 200,0 tys. ton.
W eksportowanych owocach, jak zawsze przeważały polskie jabłka z wynikiem 797,3 tys. ton oraz reeksportowane z Polski owoce cytrusowe – 36,2 tys. ton i banany – niecałe 10,0 tys. ton, a także polskie owoce miękkie – ponad 27,0 tys. ton.

W eksportowanych warzywach naszym hitem eksportowym były ponownie pieczarki – 105,2 tys. ton oraz warzywa kapustne – ponad 116,0 tys. ton w tym 56,7 tys. ton to sama kapusta biła i czerwona, następnie warzyw a cebulowe – ponad 73,0 tys. ton, pomidory- ponad 46,0 tys. ton oraz marchew – niecałe 25,0 tys. ton.

W importowanych owocach prym wiodły cytrusy – ponad 234,0 tys. ton oraz jak zwykle banany z importem na poziomie 151,6 tys. ton, ponadto sprowadziliśmy także 36,7 tys. ton winogron, 35,0 tys. ton arbuzów i 28,0 tys. ton brzoskwiń i nektarynek. W importowanych warzywach dominowały pomidory z wynikiem ponad 94,0 tys. ton, 30,0 tys. ton sałat, prawie 30,0 tys. ton warzyw korzeniowych oraz po około 22,0 tys. to brokułów, kalafiorów i ogórków.

FAMMU/FAPA /AT/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności