Polski eksport warzyw i owoców kuleje?

Pierwsze półrocze w polskim eksporcie świeżych owoców i warzyw było o ok. 1/4 gorsze niż przed rokiem. Tak rosyjskie embargo dało się nam we znaki.

Od stycznia do końca czerwca 2015 roku sprzedaliśmy za granicę 676,9 tys. ton świeżych owoców. Rok temu wynik ten był o 253,2 tys. ton mniejszy. W przypadku warzyw było to 339,2 tys. ton wobec 422,5 tys. ton rok wcześniej. Podsumowując, eksport owoców zmniejszył się o 28%, a warzyw o 20%.
Zwiększył się wywóz przetworów owocowo-warzywnych, przetworzonych owoców sprzedaliśmy 465,5 tys. ton – o 14% więcej niż w pierwszym półroczu 2014 roku, a warzyw 422,7 tys. ton, czyli o 3% mniej.

Mniejszy eksport to efekt wprowadzonego w zeszłym roku rosyjskie embargo. W pierwszym półroczu 2014 r. dostarczyliśmy do Federacji 401,6 tys. ton. W tym roku było to tylko 166 ton. W przypadku warzyw było to 534 tony wobec 102,3 tys. ton. Jak podkreśla FAMMU/FAPA, nieco lepiej wygląda wysyłka przestworów w tym kierunku – nie na wszystkie owoce i warzywa przetworzone Rosja wprowadziła całkowite ograniczenia dostaw – tym samym wysłaliśmy tam 16,2 tys. ton przetworów owocowych i 37,6 tys. ton warzywnych.

W porównaniu do eksportu, import owoców i warzyw do Polski odnotował niewielkie spadki w omawianym okresie. Kupiliśmy 632,4 tys. ton owoców (678,9 tys. ton przed rokiem) oraz 315 tys. ton warzyw (371 tys. ton rok temu). Przetworzonych owoców przywieźliśmy tyle co przed rokiem – 180,9 tys. ton, a przetworów warzywnych o 27 tys. ton mniej – 150,1 tys. ton.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności