W dniach 19-23 czerwca w Tajpej na Tajwanie odbyły się jedne z największych, poza Chinami, wschodnioazjatyckich targów spożywczych – FOOD TAIPEI 2016. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad półtora tysiąca wystawców, w tym Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG), która była gospodarzem stoiska Polish Poultry.
W ramach działań promocyjnych przedstawiciele KRD-IG wraz z wybranymi producentami mięsa drobiowego i jego przetworów z Polski, prowadzili rozmowy handlowe, a także zapraszali do degustacji dań z drobiu przygotowanych specjalnie na tę okazję przez Szefa Kuchni – Pawła Chomentowskiego.
– Dla dalszego, sukcesywnego rozwoju polskiej branży drobiarskiej bardzo istotnym elementem jest umacnianie swojej pozycji na nowych rynkach zbytu poprzez działania promocyjne, realizowane m.in. podczas tak kluczowych wydarzeń jak targi spożywcze FOOD TAIPEI. Przyczynia się do zwiększenia świadomości przedsiębiorców z innych regionów o jakości i bezpieczeństwie polskiego mięsa drobiowego oraz jego przetworów, a także do nawiązania nowych relacji handlowych. Często też bezpośrednie spotkania w istotny sposób przyspieszają procesy związane z dopuszczeniem do sprzedaży naszych produktów na rynki poza unijne. Taka sytuacja właśnie miała miejsce w przypadku Tajwanu – informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
W ubiegłym roku Polska rozpoczęła finalny etap rozmów z władzami weterynaryjnymi Tajwanu, mających na celu umożliwienie eksportu rodzimych produktów drobiowych do tego kraju. Jesienią 2015 roku osiem polskich zakładów drobiarskich przy wsparciu KRD-IG, zostało skontrolowanych przez tajwańską inspekcję weterynaryjną. Podczas zeszłotygodniowej wizyty w Tajpej przedstawicieli KRD-IG omówiono m.in. wyniki kontroli polskich zakładów oraz kwestie związane z procesem przyznawania zezwoleń eksportowych.
– Wierzymy, iż w trakcie rozmów udało nam się omówić wszelkie kwestie niezbędne do sfinalizowania ustaleń. Obecnie wszystko wskazuje na to, że eksport polskiego drobiu, w tym m.in. gęsiny, na Tajwan powinien ruszyć w ciągu najbliższych tygodni. Cieszymy się, że dobra współpraca między polskim przedstawicielstwem na Tajwanie, Głównym Inspektoratem Weterynarii a reprezentantami polskiej branży drobiarskiej ponownie zaowocowała wymiernymi korzyściami dla naszego sektora – dodaje Łukasz Dominiak.