Polska żywność i rośliny pod unijnym nadzorem

W dniach 24 września – 22 października 2020 roku, w trybie zdalnym, odbywa się przekrojowy audyt Komisji Europejskiej dotyczący polskiego systemu kontroli urzędowych w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i jakości żywności oraz oceny zgodności z normami UE.

reklama
Baner Amazone

Celem audytu jest podsumowanie postępów Polski w realizacji zaleceń Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności. Audyt stanowi przegląd audytów przeprowadzonych w Polsce w latach 2012-2018 przez Komisję Europejską.

– Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej pracuje nad zapewnieniem skutecznych systemów kontroli bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i jakości żywności oraz nad oceną zgodności z normami UE. Czyni to głównie poprzez przeprowadzanie audytów w państwach członkowskich i krajach spoza UE. Zaleca państwom członkowskim, aby usuwały wszelkie niedociągnięcia ujawnione podczas audytów. Państwa członkowskie są proszone o przedstawienie planów działań dotyczących sposobu, w jaki zamierzają zaradzić tym niedociągnięciom, ponieważ prawo unijne nakłada na państwa członkowskie obowiązek podjęcia odpowiednich działań następczych w świetle zaleceń wynikających z kontroli UE – informuje Główny Inspektorat Weterynarii.

reklama
Baner Kioti
reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI