Polska wieprzowina w drodze do Singapuru

Wznowiono eksport do Singapuru polskiej wieprzowiny. Wywóz był wstrzymany od ponad roku w związku z wykryciem ASF w Polsce.

W dn. 21 maja br. służby weterynaryjne Singapuru podjęły decyzję o zniesieniu zakazu importu polskiej wieprzowiny do Singapuru, który został wprowadzony 22 lutego 2014 r., w związku z wykryciem przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie Polski.
Polskie przedsiębiorstwa, które znajdą się na liście podmiotów uprawionych do wywozu, mogą rozpocząć eksport po spełnieniu nowych wymagań, określonych w zmienionym świadectwie zdrowia dla mięsa wieprzowego oraz w uzgodnionych warunkach importu.
Singapur jest pierwszym krajem w Azji, który zniósł restrykcje handlowe związane z ASF. Decyzja została podjęta po kilkunastu miesiącach intensywnej współpracy strony polskiej ze stroną singapurską, w tym aktywności i współdziałania wszystkich zainteresowanych instytucji polskich, wspierających GIW i MRiRW, przede wszystkim Ambasady RP w Singapurze, a także wsparcia ze strony Delegatury UE w Singapurze i Dyrekcji Generalnej ds. Handlu Komisji Europejskiej.

Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności