Polska wieprzowina w drodze do Japonii…

…na razie wciąż wstrzymana. Polska delegacja wyruszyła do Tokio, aby przywrócić eksport naszej wieprzowiny do Japonii.

W dn. 22-24 czerwca br. z wizytą w Tokio przebywała delegacja Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Celem było wznowienie eksportu polskiej wieprzowiny do Japonii. Podczas rozmów, argumentem przemawiającym za polskimi producentami były dowody na wdrażanie przez Polskę dotychczas sformułowanych sugestii i wymagań w zakresie zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Polska reprezentacja przedstawiła również aktualną sytuację w zakresie ASF w kraju, zwracając uwagę na ograniczenie występowania dotychczasowych ognisk choroby do obszaru jednego województwa i trzech powiatów. Przekonywano stronę japońską do wdrożenia zasady regionalizacji, która jest akceptowana i zalecana przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE), a która umożliwi powrót polskiej wieprzowiny na rynek japoński. Czy nasza wieprzowina wróci na rynek japoński? Dowiemy się wkrótce, a do tego czasu priorytetem powinno się stać ograniczenie występowania i rozprzestrzeniania się ASF nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności