Polska wieprzowina w drodze do Egiptu

Możemy już eksportować wieprzowinę do Egiptu. Przed tygodniem tamtejsze służby weterynaryjne przekazały nam zatwierdzone świadectwo zdrowia dla tego mięsa. W kolejce czekają jeszcze drób i wołowina.

8 czerwca br. Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych do Egiptu. Tym samym otwarty został rynek kolejnego państwa trzeciego, gdzie dopuszczone jest do wywozu polskie mięso wieprzowe.

Ponadto nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie eksportu polskiego mięsa drobiowego i wołowego. Finalizowana jest procedura uzgadniania świadectw zdrowia, konieczne jest jeszcze przeprowadzenie kontroli polskich zakładów przez inspektorów egipskich (w tym również w zakresie uboju halal) w celu zatwierdzenia do eksportu.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności