fbpx

Polska wieprzowina w drodze do Egiptu

Możemy już eksportować wieprzowinę do Egiptu. Przed tygodniem tamtejsze służby weterynaryjne przekazały nam zatwierdzone świadectwo zdrowia dla tego mięsa. W kolejce czekają jeszcze drób i wołowina.

8 czerwca br. Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych do Egiptu. Tym samym otwarty został rynek kolejnego państwa trzeciego, gdzie dopuszczone jest do wywozu polskie mięso wieprzowe.

Ponadto nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie eksportu polskiego mięsa drobiowego i wołowego. Finalizowana jest procedura uzgadniania świadectw zdrowia, konieczne jest jeszcze przeprowadzenie kontroli polskich zakładów przez inspektorów egipskich (w tym również w zakresie uboju halal) w celu zatwierdzenia do eksportu.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.