Polska jest na europejskim podium w produkcji cebuli. Co prawda rynek ten jest bardzo zmienny, jednak rodzimym producentom udaje się utrzymywać trzecie miejsce w UE.
Unijny rynek cebuli jest niezwykle zmienny pod względem wolumenu zbiorów, a najnowsze dane za okres lat 2010-2014 pokazują lata lepsze i gorsze. W roku 2011 unijne zbiory kształtowały się na poziomie ponad 6 mln ton, w roku 2013 było to już nieco ponad 5 mln ton, a dane za rok 2014 pokazują wzrost do niecałych 6 mln ton cebuli.
Największy unijny producent cebuli to oczywiście Hiszpania z ubiegłorocznym wynikiem ponad 1,3 mln ton wobec 1,3 mln ton w roku 2013 oraz 1,2 mln ton w roku 2012 i 1,1 mln ton w roku 2011. Na drugim miejscu plasuje się Holandia, gdzie zbiory za ubiegły rok oszacowano na poziomie 1,05 mln ton, czyli niemal tyle samo co w roku 2012. Dla porównania, produkcja w tym kraju w roku 2010 wyniosła 835 tys. ton w roku 2011 – 870 tys. ton i w roku 2013 nieco poniżej 880 tys. ton. Trzecie miejsce to polska produkcja – w roku 2014 wyniosła ona 636 tys. ton wobec 551 tys. ton w roku 2013 i odpowiednio 609 tys. ton i 677 tys. ton w roku 2012 i 2011.
Ponadto, sporym producentem w UE jest Wielka Brytania z ubiegłoroczną produkcją wynoszącą 476 tys. ton oraz 378 tys. ton w roku 2013 i 393 tys. ton w roku 2012. Od kilku lat za to we Francji obserwowany jest spadkowy trend w produkcji – w roku 2014 wyniosła ona 312 tys. ton, w roku 2013 319 tys. ton podczas gdy jeszcze w roku 2011 było to ponad 409 tys. ton.
Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA