Polska przoduje w produkcji drobiu w Unii Europejskiej. W ubiegłym roku uplasowaliśmy się na pierwszym miejscu, wypuszczając na rynek 1,783 mln ton tego mięsa.
W 2014 r. państwa członkowskie UE-28 wyprodukowały w sumie 13,181 mln ton mięsa drobiu. Największymi producentami były Polska – 1,783 mln ton, Francja – 1,678 mln ton, Wielka Brytania – 1,643 mln ton, Niemcy – 1,512 mln ton i Hiszpania – 1,468 mln ton. Łącznie, produkcja z tych krajów stanowiła 61,3% unijnego poziomu wytwarzania.
W ubiegłym roku import tego mięsa do Europy wyniósł ok. 800 tys. ton i pochodził głównie z Brazylii (60% całkowitego przywozu) i Tajlandii (30%). W większości były to piersi drobiu i inne wysokowartościowe produkty np. gotowane przetwory.
Średnia wartość jednostkowa importu wyniosła 2,59 EUR/kg. Z kolei wywóz tych produktów do krajów trzecich wyniósł ok. 1,5 mln ton. Dominowały w nim produkty o niższej wartości (1,37 EUR/kg), jednak ich asortyment i kierunki geograficzne wywozu były znacznie szersze. Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców – RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę, a pozostała część do wielu innych krajów.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA