Polska liderem w eksporcie mięsa

Unia Europejska w ubiegłym roku wyeksportowała o ponad 5% więcej mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu niż w 2013 roku. Polska w dużej mierze przyczyniła się do tego – jesteśmy wśród liderów eksportujących te produkty na rynki trzecie.

Według danych Komisji Europejskiej, w 2014 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 5,2% więcej niż 2013 r. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym drobiem wzrosło w skali roku o 9,6% do 685,6 tys. ton. Przede wszystkim, ze Wspólnoty wywozimy mięso, podroby i przetwory z kurcząt (85% eksportu to drób), których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 6,6% do ponad 1,2 mln ton.

Spadł natomiast wywóz produktów z indyków o ponad 1%, kaczek o ponad 16% oraz gęsi o ponad 30%. Wysyłki żywca wzrosły o 10,9% do 14,8 tys. ton. Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania.
Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 11%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 28%. Największymi odbiorcami drobiu z UE w 2014 r. były kraje afrykańskie – RPA i Benin. Ważnym odbiorcą stal się ponownie Hongkong, po spadku wywozu obserwowanym w 2013 r. i na początku 2014 r. Obniżył się znacznie wywóz do Rosji, ze względu na wprowadzone przez Federacje w sierpniu 2014 r. embargo na mięso i drób z UE. Mniejsza była również sprzedaż do Jemenu, Ghany, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin.

Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2014 r. wyniósł 778,2 tys. ton i był o 0,7% wyższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (57% całkowitego przywozu). Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły w ciągu roku o 4% do 253,4 tys. ton. Zwiększył się również import z Chin (+8,3% do 26 tys. ton), głównie przetworów z kurcząt, a obniżył z Chile (-19% do 19 tys. ton).

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA