Polska konina w drodze do Japonii

Długotrwałe starania strony polskiej zakończyły się sukcesem – nowe warunki eksportu polskiej koniny do Japonii zostały zaakceptowane.

W połowie stycznia japońskie władze oświadczyły, że nowe warunki eksportu koniny z Polski na tamtejszy rynek zostały ostatecznie zaakceptowane.

W związku z powyższym obowiązują nowe wymagania, które zostały określone w dwóch dokumentach: świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego eksportowanych z Polski do Japonii oraz wymogach w zakresie zdrowia zwierząt dla koniny itp., przeznaczonej do eksportu z Polski do Japonii.

W ostatnich dniach ministerstwo rolnictwa ogłosiło, że uzgodnienie tych dokumentów i akceptacja warunków eksportu koniny to efekt kilkuletnich starań Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje wymienionych dokumentów rozpoczęto w 2013 roku w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w roku 2005 oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.

Renata Struzik, źródło: MRiRW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności