Polska gęś na niemieckie stoły

Niemcy zjadają 22 do 24 tys. ton gęsi rocznie, z czego dwie trzecie pochodzi z Polski, a pozostała jedna trzecia główniez Węgier – podaje Federalny Urząd Statystyczny. Nieznaczna część dostaw trafiających na niemieckie stoły pochodzi z rodzimych ferm i Francji.

Kampanię promującą polską gęś rozpoczęła w grudniu br. Krajowa Rada Drobiarstwa. Program Nowa jakość w drobiarstwie” szacowany jest na 4 mln euro i ma trwać trzy lata. Celem kampanii jest promocja gęsi właśnie na rynku niemieckim.

Chodzi głównie o zwiększenie świadomości co do walorów tego rodzaju mięsa, ponieważ już teraz należy ono do bożonarodzeniowych przysmaków Niemców. Kampania obejmie także samą Polskę, bo tu rodzima gęś nie należy jeszcze do kulinarnych zwyczajów większości mieszkańców. Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 17 gramów gęsiny.
AHK Polska