Polscy rybacy certyfikowani

Możemy być dumni z naszych rybaków – po raz pierwszy w historii otrzymali oni certyfikat MSC. Co to oznacza? Że nasze dorsze są na światowym poziomie, pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

W środę, 21. stycznia, polscy rybacy otrzymali niebieski certyfikat Marine Stewardship Council. Otrzymały go łącznie 293 jednostki rybackie poławiające dorsza na Morzu Bałtyckim w podobszarach ICES 25-32, skupione w ośmiu grupach producenckich, pod przewodnictwem Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb (KGPR). Jest to duże uznanie dla naszych rybaków, ponieważ certyfikat ten jest uważany za jeden z najbardziej rygorystycznych i wszechstronnych kryteriów, którymi niezależna, międzynarodowa organizacja pozarządowa MSC się kieruje. Jednocześnie jest to gwarancja dla konsumentów, że wyławiane dorsze pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

Sam proces certyfikacji jest dosyć długi, w tym przypadku trwał 14 miesięcy. Pod uwagę wzięto tu 31 wskaźników standardu MSC, takich jak, m.in. stan stada, wpływ rybołówstwa na morski ekosystem oraz skuteczne zarządzanie. Polskie grupy producentów oceniał niezależny zespół naukowców pod przewodnictwem niezależnej jednostki certyfikującej Food Certification International (FCI). Po pozytywnej weryfikacji, certyfikat został przyznany na 5 lat.

– Uzyskanie certyfikatu MSC jest sukcesem zarówno polskich producentów ryb, jak i organów administracji rządowej. Jest potwierdzeniem, że bałtycki dorsz, pochodzący ze stada wschodniego, pozyskiwany jest przy zastosowaniu dobrze zarządzanego, kontrolowanego i zrównoważonego rybołówstwa. Certyfikat świadczy o tym, że polscy rybacy prowadzą połowy w sposób odpowiedzialny, dbając o ochronę środowiska morskiego – podkreślił, uczestniczący w uroczystości sekretarz stanu Kazimierz Plocke.
Ryby, wyławiane przez polskie (już certyfikowane) jednostki, trafiają na rynek krajowy, ale też europejski – głównie do Niemiec i Francji.

Poza Kołobrzeską Grupą Producentów Ryb do certyfikacji przystąpiły: Darłowska Grupa Producentów Ryb i Armatorów Łodzi Rybackich, Krajowa lzba Producentów Ryb, Organizacja Rybaków Łodziowych, Organizacja Producentów Ryb Władysławowo, Środkowopomorska Grupa Rybacka z Ustki, Pomorska Organizacja Producentów – ARKA Sp. z o.o. z Gdyni, Zrzeszenie Rybaków Morskich, Rybołówstwo Morskie – Jacek Schomburg, Hel oraz Ryszard Groenwald.

Renata Struzik, źródło: MRiRW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności