Spółki Poldanor i Prime Food otrzymały certyfikat „Carbon Neutral Company” oznaczający, że w 2013 roku, w całym procesie produkcyjnym obu firm, emisja netto gazów cieplarnianych wyniosła 0 t CO2-e na 1 kg wyprodukowanego mięsa.
Według ekspertów spożycie mięsa wzrośnie w najbliższych latach nawet o kilkadziesiąt procent. Z związku z tym coraz mocniej akceptowana jest potrzeba przejścia na bardziej zrównoważony rozwój sektora rolno-spożywczego. W tej dziedzinie spółki Poldanor i Prime Food wyznaczają trendy osiągając tzw. zerowy ślad węglowy.
Ślad węglowy (ang. Carbon Footprint) definiowany jest jako całkowita ilość emisji gazów cieplarnianych wytworzonych w trakcie procesu produkcyjnego. Ekwiwalent dwutlenku węgla (CO2-e) pozwala ocenić stopień ingerencji w środowisko spowodowany wytworzeniem danego produktu. Certyfikat otrzymany przed Poldanor i Prime Food potwierdza, że cały proces produkcyjny w obu spółkach – od produkcji roślinnej i paszy, poprzez chów świń, produkcję biogazu do produkcji mięsa – przebiega w sposób kontrolowany i neutralny dla środowiska, a emisja netto gazów cieplarnianych wyniosła w 2013 roku 0 t CO2-e na 1 kg wyprodukowanego mięsa. Było to w dużej mierze możliwe, dzięki redukcji emisji gazów osiąganej przez osiem biogazowni Poldanor, które w całości zneutralizowały emisje związane z podstawową produkcją obu spółek. Obecnie w branży mięsnej średni ślad węglowy kształtuje się na poziomie o 5,5 kg CO2-e /kg mięsa.
Prime Food to pierwszy zakład mięsny w Polsce, który ustalił ślad węglowy w całym swoim łańcuchu produkcji i zadeklarował neutralność dla środowiska.
– Koncepcja „od pola do stołu” to system gwarantujący najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne naszych produktów, jak i możliwość monitorowania wpływu na środowisko całego procesu produkcyjnego – powiedział Paweł Nowak, Prezes Zarządu Prime Food Sp. z o.o.