Polak potrafi!

To właśnie nasz krajan został zwycięzcą europejskiego konkursu fotograficznego Elanco, pt. „Jak rolnictwo zadba o bezpieczeństwo żywnościowe w przyszłości?”.

Konkurs fotograficzny pt. „Jak rolnictwo zadba o bezpieczeństwo żywnościowe w przyszłości” dobiegł końca. Autorem zwycięskiej fotografii pt. „Nadzieja na lepsze jutro” jest Józef Cisło z Pszczyny. Galerię wszystkich 20 finałowych prac można oglądać do 8 listopada w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji przy ul. Nowoursynowska 159c (Budynek 32). Prace są również wystawiane w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji oraz Holandii. Wiadomości Rolnicze Polska są patronem medialnym wydarzenia.
– Rosnący popyt na mleko, mięso, jaja, to zjawisko, z którym trzeba się zmierzyć, aby bezpieczeństwo żywnościowe za 50 lat nie stanęło pod znakiem zapytania. By móc poważnie myśleć o tym wyzwaniu, w produkcji zwierzęcej musimy postawić na innowacje – mówi Dariusz Pietras, dyrektor Elanco w regionie Europy Środkowo Wschodniej. – Prace takie jak zdjęcie autorstwa Józefa Cisły może nie dają gotowych rozwiązań, ale pozwalają spojrzeć na problem z zupełnie innej, kreatywnej perspektywy i, co ważne, z nadzieją – dodaje. 
 
Ideą przewodnią konkursu fotograficznego, zorganizowanego przez firmę Elanco Animal Health było kreatywne zwrócenie uwagi mieszkańców Europy na temat nowoczesnej produkcji żywności i zrównoważonego rolnictwa w Europie. Uczestnicy inicjatywy mieli za zadanie wykonać zdjęcia przedstawiające zwierzęta, krajobrazy, nowoczesne gospodarstwa rolne i styl zarządzania promujący innowacyjność w produkcji żywności. Najbardziej inspirujące zdjęcia, przedstawiające takie rolnictwo, które w przyszłości stanie się gwarantem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, przeszły do etapu finałowego. Publiczne głosowanie online, które wyłoniło zwycięzcę spośród 20 najlepszych prac, poprzedził etap analizy zgłoszeń przez jury, na które składało się grono międzynarodowych ekspertów. 
 
Ważna idea leżąca u genezy konkursu sprawiła, że inicjatywę wsparło wielu patronów merytorycznych: Polska Izba Handlu, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. 
 
Konkurs i wystawa towarzyszą publikacji raportu, opracowanego przez Elanco w ramach inicjatywy edukacyjnej Enough Movement, której celem jest zwrócenie uwagi na problem bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. Z lektury eksperckiego sprawozdania pt. „Enough: europejski wymiar bezpieczeństwa żywnościowego”,  wynika wiele interesujących wniosków: 
Według prognoz, liczba ludności na świecie ma wzrosnąć do 9 miliardów do roku 2050, co oznacza, że dodatkowe 3 miliardy ludzi zacznie zarabiać wystarczająco, by zmienić sposób odżywiania swój i swojej rodziny. Ta zmiana spowoduje 60-procentowy wzrost popytu na mięso, mleko i jaja. 
W Europie ceny żywności rosną szybciej niż dochody, co skutkuje powstaniem luki w jej dostępności. Ceny żywności to jeden z czynników wzrostu ubóstwa na terytorium UE na przestrzeni ostatnich 6 lat. 
W ponad 20 milionach gospodarstw domowych w UE (ponad 10% populacji) ludzi nie stać na dobrej jakości posiłek co drugi dzień; 
Brak bezpieczeństwa żywnościowego to obecnie problem zarówno w bogatych, jak i biedniejszych krajach Europy. 
W całej Europie koszt składników tradycyjnego posiłku w latach 2007 – 2013 rósł szybciej, niż dochody i ceny innych towarów konsumpcyjnych, przykładowo od 2007 r. wzrosty kształtowały się następująco: o 46% – polskie pierogi, o 31% – angielskie śniadanie, o 20% – niemiecka pieczeń wieprzowa z puree z kartofli, o 17% – hiszpańska tortilla, od 2007 r., o 14% – francuska wołowina bourguignon.
W całej Europie przygotowywanie dobrych posiłków w domu bywa problemem: w Polsce cena jaj wzrosła o 56% od 2007 r., w Wielkiej Brytanii ceny żywności wzrosły o 35% od 2007 r., w Niemczech ok. 1,5 mln osób korzystało z bezpłatnych posiłków w 2013 r., w Hiszpanii 3,5% mieszkańców twierdzi, że ledwo stać ich na jedzenie, w 2013 r. liczba francuskich gospodarstw domowych, w których wyżywienie stanowi problem, przekroczyła 2 miliony 
Jeśli chcemy wykarmić szybko zwiększającą się populację, a także produkować więcej żywności, nie pustosząc jednocześnie naszej planety i umożliwiając każdemu stosowanie zdrowej diety, musimy wdrażać innowacyjne rozwiązania na każdym etapie łańcucha produkcji żywności.
 
Innowacje mogą być pomocne więc w produkowaniu większej ilości żywności przy użyciu mniejszej ilości zasobów naturalnych.
 
Renata Struzik, za: Elanco

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności