Pod patronatem WRP: Jak chronić dziedzictwo kulinarne?

0
632

Dnia 5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica w Warszawie, odbędzie się konferencja Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”, organizowana przez firmę Sopexa Polska. Podczas konferencji zostaną poruszone tematy związane z trzema rodzajami oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych stosowanych w Unii Europejskiej, ich identyfikacją i rolą w marketingu kulinarnym. Patronem medialnym konferencji jest redakcja WRP i Wrp.pl.”

Celem konferencji jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie. Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą przedstawiciele polskich i francuskich instytucji państwowych, producentów żywności, zrzeszeń branżowych oraz wyższych szkół rolniczych.

Konferencja ma charakter bilateralny i będzie okazją do promocji polsko-francuskiej współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej. Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia dialogu zarówno na szczeblu lokalnym, jak i międzynarodowym.

Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.

Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i przedsiębiorcy w tej materii.

Podczas trzeciego panelu zaproszeni Goście i Eksperci, zachęceni przez dziennikarza Pawła Lorocha i szefa kuchni Karola Okrasę szukać będą odpowiedzi na pytanie : Jak zachować tradycje przy kuchennym stole?”.

Atrakcją konferencji będą niewątpliwie popisy kulinarne dwóch zasłużonych Szefów Kuchni: Pana Michela Morana (szef kuchni i właściciel “Bistro de Paris”oraz “Michel’s Brasserie”) oraz Pana Wojciecha Wiciaka (szef kuchni hotelu Mercure Poznań).

Konferencja została objęta Patronatem Honorowym Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Francji oraz polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności