Pod patronatem WRP: I Pomorski Festiwal Gustownych Smaków

W dniu 18 lutego br., w Oberży pod Lipami” w Łęgowie k. Gdańska, odbędzie się “I Pomorski Festiwal Gustownych Smaków”, którego organizatorem jest Pomorska Izba Rolnicza. Jednym z patronów medialnych imprezy są Wiadomości Rolnicze Polska oraz portal Wrp.pl. N”

W imprezie, która rozpocznie się o godz. 13.00, weźmie udział ok. 25 wystawców . Będą to m.in. gospodarstwa agroturystyczne posiadające w swej ofercie kulinarnej tradycyjną żywność.
Gościem Festiwalu będzie Grzegorz Russak, znawca kulinariów, autor książek i programów telewizyjnych.

Kulinarnych wrażeń z pewnością nie zabraknie podczas zaplanowanej degustacji. Woj. pomorskie, zajmuje bowiem drugie, po śląskim, miejsce, na liście ministerstwa rolnictwa pod względem ilości zarejestrowanych produktów tradycyjnych. W rejestrze tym znajduje się obecnie 90 pozycji. Wśród nich są miody, powidła, sery, potrawy z ryb, mięs, wszelkiego rodzaju zupy, polewki, wyroby piekarnicze, napoje alkoholowe oraz wiele, wiele innych samkołyków.

W ubiegłym tygodniu do listy dopisano dwie kolejne potrawy. Pierwsza z nich to Żuchel (zwany również blacharzem), czyli placek ziemniaczany z kawałkami boczku i słoniną. Druga to, Zupa Zagraj (zwana dziadowską), czyli zupa ziamniaczana z dodatkiem zacierki i kawałków przesmażonego boczku.
Warto podkreślić, że ziemniaki stanowiły podstawowe pożywienie Borowiaków, czyli ludzi zamieszkujących Bory Tucholskie na przełomie XIX i XX wieku.

Honorowy patronat nad I Pomorskim Festiwalem Gustownych Smaków”, objął Minister Rolnictwa.
Patronat medialny nad imprezą objęły redakcje: Wiadomości Rolnicze Polska, portal Wrp.pl, Polska Wieś, Raport Rolny, Rynek Spożywczy, Polska Dziennik Bałtycki oraz Polskie Radio Gdańsk.

MS/Wrp.pl