fbpx

Po zimie zastosuj magnez w uprawy. Niedobór Mg występuje najczęściej na lekkich i kwaśnych glebach

Objawy niedoboru magnezu są najczęściej widoczne wiosną na zasiewach zbóż jarych po wykształceniu 2-3 liści, które uważane są za rośliny wskaźnikowe. Magnez może być stosowany dolistnie w postaci jedno- lub 7-wodnego siarczanu magnezu.

Baner Kuhn

Magnez (Mg) i siarka (S) należą do tzw. makroelementów drugorzędnych, niemniej są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin oraz tworzenia materiałów zapasowych: białek, tłuszczy i węglowodanów.

Obydwa składniki wpływają w znaczącym stopniu na tworzenie chlorofilu i asymilację, jak też niektórych enzymów i witamin. „Odpowiadają” też za przerób azotu w pełnowartościowe białko, przy ich niedoborze, nie jest on w pełni wykorzystany.

Niedobór Mg jest szkodliwy dla roślin i zwierząt

Magnez określany potocznie pierwiastkiem życia, jest podstawowym składnikiem pokarmowym nie tylko roślin, ale też ważnym składnikiem mineralnym ludzi i zwierząt.

Jego niedobór powoduje stany lękowe, szybkie męczenie się, objawy w postaci „zimnych stóp” i stanów depresyjnych. Mogą też wystąpić skurcze mięśni, zwiększona podatność na nowotwory oraz miażdżycę i zawał serca.

Baner Kioti
SDF baner

Naturalnym sposobem uzupełniania niedoborów Mg jest spożywanie roślin strączkowych, kapustnych, szpinaku, pieczywa razowego, płatków owsianych, kaszy gryczanej, orzechów, kakao. Dużo magnezu zawierają też ryby.

U krów objawy niedoboru Mg występują w postaci tzw. tężyczki pastwiskowej, najczęściej przy wczesnowiosennym wypasie bydła. Zachwiany jest wówczas stosunek w zielonce, pomiędzy K (nadmiar), a sumą kationów dwuwartościowych, tj. Ca i Mg (niedobór).

Sytuację pogłębia nadmiar azotu w runi pastwiskowej. Objawia się to utratą apetytu, drgawkami, nerwowością zwierząt, a w skrajnych przypadkach ich zejściem.

Niedobór Mg występuje najczęściej na lekkich, zakwaszonych glebach

Niemniej również na glebach zwięźlejszych, wykazujących większą zasobność w Mg, obserwuje się często jego niedobór w roślinach. Przyczyną są zwykle wysokie dawki K i formy amonowej N, ograniczających jego wykorzystanie z gleby w wyniku antagonizmu. Gorsze pobieranie zachodzi również przy niskich temperaturach i dużych opadach.

Objawy niedoboru Mg są najczęściej widoczne wiosną na zasiewach zbóż jarych (po wykształceniu 2-3 liści), które uważane są za rośliny wskaźnikowe. Objawia się to w postaci ciemniejszych i jaśniejszych skupień chlorofilu (zielonego barwnika) biegnących wzdłuż nerwów.

Zjawisko to określa się mianem marmurkowatości lub perełkowatości. W oddali widoczne są place lub pasy żółknących roślin. W późniejszych fazach, kiedy system korzeniowy wnika w głębsze warstwy gleby (bogatsze w Mg), objawy te mogą zanikać.

W przypadku roślin dwuliściennych, niedobór Mg objawia się zwykle w późniejszym okresie, w postaci chlorozy (przejaśnień) pomiędzy nerwami starszych liści. Często jednak są to niedobory niewidoczne, wówczas straty w plonach są mniejsze, ale zauważalne.

Magnez pobierany jest przez rośliny w całym okresie ich wegetacji, choć w największych ilościach podczas intensywnego przyrostu masy roślinnej. W przypadku zbóż, poczynając od fazy strzelania w źdźbło do nalewania ziarna, zaś rzepaku od drugiej połowy kwietnia do końca maja.

Stosowanie i dawki Mg

Przy niskiej zasobności gleby w magnez i kwaśnym odczynie zaleca się stosowanie wapna magnezowego, np. dolomitu. Polecić można też niektóre nawozy wieloskładnikowe z dodatkiem Mg. Jednak w przypadku niskiej zasobności gleby, nie zaspokoją one potrzeb pokarmowych roślin w ten składnik. Dotyczy to zwłaszcza wymagającej pod tym względem kukurydzy i buraka.

Dobre efekty daje też doglebowe stosowanie kizerytu lub doglebowej formy siarczanu magnezu. Pod ozime formy zbóż i rzepaku, najlepiej podzielić ogólną dawkę tych nawozów (150-300 kg/ha) na dwie części – jesienną i wiosenną.

Pierwszą, w wysokości do 40 proc. należy wnieść pod orkę siewną lub przed wysiewem nasion, zaś drugą zaleca pogłównie, w okresie wiosennym.

Taki podział należy tłumaczyć zróżnicowanym zapotrzebowaniem roślin na te składniki (Mg i S) jesienią i wiosną, jak też faktem, że są one dość łatwo wymywane z profilu glebowego, choć w większym stopniu siarka.

Mg i S mogą być też wnoszone dolistnie w postaci jedno- lub 7-wodnego siarczanu magnezu. Jednowodny siarczan obok wyższej zawartości Mg i S, ociepla sporządzony roztwór nawozów, co ma praktyczne znaczenie przy większej dawce mocznika, który z kolei silnie go oziębia.

Pobieranie magnezu (MgO) przez rośliny z podanym plonem
            Rośliny Plony w t/ha Pobieranie MgO

w kg /ha

Pszenica

Kukurydza (ziarno)

Rzepak

Groch

Burak cukrowy

Ziemniak

Trawy (zielonka)

Chmiel

Tytoń

5-10

6-12

3-5

2,5-4

50-80

30-50

30-60

1,5-3

2-4

25-50

54-108

30-50

20-32

65-104

18-30

25-50

30-60

40-80

 

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.