Pierwsze podwyżki cen produktów mleczarskich

Początek marca na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii przyniósł pierwsze w tym roku podwyżki cen produktów mlecznych. Nowozelandzka platforma to swojego rodzaju wyznacznik sytuacji na globalnym rynku mleka. Ale, jak to mówią – pierwsza jaskółka wiosny nie czyni.

Platforma GDT jest prowadzona przez spółdzielnię mleczarską Fonterra. To największy ekspoter produktów mlecznych na świecie. Aukcje odbywają się dwukrotnie w ciągu miesiąca i biorą w nich udział największe na świecie firmy z tego sektora. Dlatego też tak istotne sa wyniki tych aukcji dla światowego rynku – można powiedzieć, że to one są swojego rodzaju barometrem globalnych trendów.

Główny indeks cen GDT to średnia wazona cen produktów mlecznych. Indeks ten an początku marca zwiększył się do 646 pkt. wobec 638 pkt. na poprzedniej aukcji z połowy lutego. Oznacza to wzrost o 1,4%, co jest efektem podwyżek cen czterech z ośmiu składowych, w tym największe wzrosty cen odnotowano w przypadku kazeiny podpuszczkowej (+14,9%), laktozy (+7,9%) oraz pełnego mleka w proszku (+5,5%). Sporo potaniało natomiast masło odwodnione (-8,3%) i maślanka w proszku (-2,9%).

Według ekspertów, wzrost indeksu to odzwierciedlenie zwiększonego importu produktów mleczarskich do Chin w styczniu br. (ok. +50% r/r), a co za tym idzie, poprawy nastrojów na rynku. Jednak analitycy prognozują, że chiński popyt na produkty mlecze w najbliższych miesiącach utrzyma się na bardzo niskim poziomie, co ponownie wpłynie na obniżenie ich cen. Te mają wzrosnąć dopiero w IV kwartale br.

Źródło: Credit Agricole