5 marca w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego odbyło się inauguracyjne posiedzenie Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. To pierwsze tego typu zrzeszenie producentów w kraju. Zarejestrowana niedawno organizacja ma stworzyć system wsparcia wyrobów tradycyjnych i regionalnych.
– Tak jak byliśmy misjonarzami sieci dziedzictwa kulinarnego oraz ruchu Cittaslow w Polsce, tak teraz pierwsi zakładamy Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Chcemy stworzyć system promocji tradycyjnych wyrobów, aby taka działalność stała się pomysłem na życie dla wielu rolników oraz źródłem ich godnych zarobków – powiedział otwierając posiedzenia Jarosław Słoma, wicemarszałek województwa warmińsko-mazurskiego.
Izba zajmie się pozyskiwaniem nowych środków na wsparcie produkcji żywności naturalnej. Ponadto będzie uczestniczyć w opiniowaniu nowych przepisów dotyczących obszaru dziedzictwa kulinarnego oraz współpracować z administracją rządową i samorządową.