Ceny światowych cen żywności FAO w końcu poszły w górę. Co prawda nie są to znaczne podwyżki, ale według ekspertów sygnalizują one początek trwałego trendu zwyżkowego cen żywności.
W marcu br. indeks cen żywności FAO zwiększył się nieznacznie w porównaniu do lutego br. (+1%). Sytuacja taka to przede wszystkim efekt podwyżki światowych cen cukru (+17,1% m/m) oraz oleju roślinnego (+6,3% m/m), które osiągnęły w marcu najwyższe poziomy odpowiednio od listopada i grudnia 2014 r.
Niższe ceny zanotowano z kolei w przypadku produktów mlecznych (-8,2% m/m). Jest to efekt ich nadpodaży utrzymującej się na światowym rynku. Za pozostałe produkty płacono w marcu podobnie, jak miesiąc wcześniej.
Według ekspertów, podwyżka światowych cen żywności FAO nie jest jednorazowa, ale raczej sygnalizuje początek nowego, zwyżkowego trendu. W pierwszej połowie roku źródłem wzrostu mają być przede wszystkim wyższe ceny cukru, oleju roślinnego i towarzyszące im wyhamowanie spadku cen produktów mlecznych, zbóż oraz mięsa. W II połowie br. łagodny wzrost cen będzie miał szeroki charakter, wspierany dodatkowo przez rosnące ceny ropy naftowej, które są silnie skorelowane z cenami żywności.
Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki pogodowe na świecie oraz kształtowanie się cen ropy naftowej.
Źródło: Credit Agricole