Pieczarkowi potentaci

Polska jest jednym z największych producentów pieczarek w Europie. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. ton.

baner KUHN

– Mimo rosnącej produkcji, Polacy nadal konsumują o wiele mniej grzybów hodowlanych niż przeciętny Europejczyk. Szacuje się, że konsumpcja w Polsce kształtuje się na poziomie nieco poniżej 2,5 kg/rok/osobę, podczas gdy przykładowo w Niemczech jest to ok 4,0 kg/rok/osobę – informuje Karolina Załuska z Biura Analiz Makroekonomicznych BGŻ BNP Paribas.

W związku z ograniczoną konsumpcją krajową, mimo jej dużego potencjału wzrostowego, utrzymanie produkcji i jej rozwój jest, jak podkreślają eksperci BGŻ silnie zależny od eksportu. Od kilku lat mamy pozycję czołowego eksportera pieczarek w UE.

Baner Samasz

– W 2018 Wielka Brytania stała się już największym odbiorcą pieczarek z Polski. Od czerwca 2018 wolumen sprzedaży jest już większy niż w przypadku Niemiec, które dotychczas były ich największym importerem. Wzrost eksportu do Wielkiej Brytanii jest przeciwwagą dla zmniejszającej się sprzedaży pieczarek na rynki wschodnie, głównie na Białoruś – dodaje Mariusz Dziwulski z Zespołu Analiz Sektorowych Banku PKO BP.

Zdaniem ekspertów z Departamentu Analiz Ekonomicznych PKO BP zagrożeniem dla rozwoju eksportu w kolejnych miesiącach jest zbliżająca się perspektywa brexitu. Wystąpienie Wielkiej Brytanii z UE bez porozumienia (tzw. twardy brexit) spowodować może wyhamowanie sprzedaży w 2019.

Źródło: BGŻ, PKO BP

SDF baner
Baner KWS
Baner Delaro Forte

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.