fbpx

“Piątka Kaczyńskiego”: organizacje skupiające hodowców bydła apelują

Pięć organizacji skupiających hodowców bydła i producentów mleka wystosowało do Prezydenta RP, Premiera RP oraz  Marszałków Sejmu   wspólny apel w którym sprzeciwiają się wprowadzeniu zakazu uboju bydła na cele religijne i rozszerzeniu kompetencji organizacji prozwierzęcych.

Baner Kuhn

Oto treść apelu:

Bardzo duży niepokój wśród hodowców bydła i producentów mleka wywołuje nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt, nad którą obecnie pracuje polski Parlament. Za bardzo szkodliwe dla polskiej gospodarki, hodowcy uznali wprowadzenie w naszym kraju zakazu uboju zgodnego z obyczajami religijnymi. Ogromny niepokój wśród nich budzą także zamiary rozszerzenia kompetencji organizacji prozwierzęcych.

Sprzeciwiamy się:

  • Wprowadzeniu zakazu uboju bydła na cele religijne
  • Rozszerzeniu kompetencji organizacji prozwierzęcych

Zdaniem hodowców wprowadzenie zakazu uboju rytualnego w Polsce będzie skutkować utratą najbardziej intratnych kontraktów oraz zmniejszeniem i tak już niskiej opłacalności produkcji bydła. W dłuższej perspektywie przyczyni się do zachwiania płynności finansowej, a co za tym idzie trudnościami w spłacaniu zaciągniętych kredytów na budowę i modernizację gospodarstw rolnych. Poza tym zakaz uboju zgodny z obyczajami religijnymi niewątpliwie pociągnie za sobą likwidację kilkunastu tysięcy stanowisk pracy, zarówno w rolnictwie, jak i w przemyśle.

Baner Kioti
SDF baner

Nie wolno zapominać o tym, że rynek wołowiny w naszym kraju bazuje przede wszystkim na rynkach zewnętrznych. Polska eksportuje większość produkowanej wołowiny, w tym również do krajów wykazujących zapotrzebowanie na wołowinę halal lub koszer. Ograniczenie jej eksportu spowoduje spadek cen mięsa i odbije się na opłacalności produkcji mleka, ponieważ około 90% żywca wołowego trafiającego na rynek pochodzi właśnie ze stad mlecznych. Z punktu widzenia tysięcy gospodarstw hodowlanych utrzymujących bydło mleczne istotne jest utrzymanie wartego kilka miliardów złotych rynku odbiorców mięsa wołowego pozyskiwanego w ramach uboju religijnego. Zaznaczyć należy, że Polska jest liczącym się producentem mięsa wołowego z produkcją sięgającą około 550 tys. ton (w wbc), co plasuje nas na 7 miejscu w tej dziedzinie w Europie. Głównymi odbiorcami polskiego mięsa są kraje Unii Europejskiej, jednakże od kilku lat zwiększa się udział rynków trzecich, takich jak Izrael, Turcja, Bośnia i Hercegowina i Macedonia, w których spożywane jest mięso halal i koszerne, a także Niemcy, Francja i Holandia.

Obecnie, gdy producenci mleka i wołowiny zmagają się z pandemią COVID-19, spadek cen wołowiny mógłby być jeszcze większy od notowanego przed laty. Hodowcy i producenci mleka uważają, że obecnie Polski nie stać na pozbycie się istotnego grona odbiorców, choć pozyskiwanego w dyskusyjny sposób produktu, to jednak pochodzącego od naszych rolników z wykorzystaniem rodzimego warsztatu pracy. Podkreślić trzeba jednocześnie, że z upływem lat, zmieniła się struktura rynku wołowiny i bardzo ciężko znaleźć na nim nowych kontrahentów.

Niebagatelne znaczenie ma fakt, że w ostatnim ćwierćwieczu, to właśnie hodowcy bydła byli grupą zawodową, która aby sprostać wymogom konkurencji na światowych rynkach, poniosła największe nakłady kapitałowe, przekształcając swoje gospodarstwa i utrzymywane hodowle. To, że znajdujemy się w europejskiej czołówce producentów mleka, nie wzięło się znikąd, tylko jest rezultatem ciężkiej, konsekwentnej i wieloletniej pracy. Hodowcy dbają o swoje zwierzęta, zapewniając im jak najlepszy dobrostan, wiedzą co uczynić, żeby było one szczęśliwe.

Dodatkowe obawy wśród hodowców budzi wspomniana na wstępie, możliwość ingerencji w hodowlę osób trzecich, nie związanych z rolnictwem, oraz z zasadami weterynaryjnymi w nim obowiązującymi. Wiąże to się z ogromnym ryzykiem przenoszenia chorób do gospodarstw, które to infekcje przez lata były mozolnie niwelowane ze stad. Zabiegi te wiązały się z bardzo dużymi nakładami finansowymi na leczenie i profilaktykę weterynaryjną.

Skutki dla hodowców bydła i producentów mleka:

  • Likwidacja wyspecjalizowanych gospodarstw rolnych i pogorszenie płynności finansowej wielu innych
  • Spadek dochodów gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka
  • Utrata intratnych kontraktów eksportowych
  • Utrata rynków zbytu dla polskiej wołowiny
  • Utrata wielu miejsc pracy w zakładach mięsnych
  • Pogorszenie warunków epizootycznych hodowli bydła i produkcji mleka
  • Utrata zaufania konsumentów do hodowli i chowu bydła oraz do produkcji mleka

Następujące organizacje: Polska Izba Mleka, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy i Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka wyraziły swoją wolę podczas spotkania w dniu 5 października 2020 r. w Warszawie w siedzibie PFHBiPM.

Apel podpisali:

Edward Bajko, Polska Izba Mleka

Marcin Hydzik, Związek Polskich Przetwórców Mleka

Waldemar Broś, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich

Klemens Ciesielski, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy

Leszek Hądzlik, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.