Perz dla rolników jest dokuczliwym chwastem. W ziołolecznictwie znajduje jednak zastosowanie. Okazuje się, że z kłączy możemy zrobić zdrowotny napar do picia.
Wysuszone kłącza perzu (Agropyri rhizoma) mogą być wykorzystywane w ziołolecznictwie. Zawierają bowiem specyficzne cukry (polifruktany), mannitol, łatwo przyswajalną krzemionkę i inne składniki mineralne oraz witaminy i kwasy organiczne. Związki krzemu zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, wpływają korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych i tkanki łącznej. Wyciąg z kłączy wykazuje działanie moczopędne, przeciwreumatyczne, osłaniające, przeczyszczające oraz leczące nadciśnienie.
Z tego względu wyciągi z kłączy perzu są cennym składnikiem wielu preparatów zielarskich: Degrosan, Fitolizyna, Fito-Mix VI, Fito-Mix XI i Fito-Mix XIII, Laxiflos. Wyciągi (napar, odwar) z wysuszonych lub świeżych, oczyszczonych z ziemi kłączy, można też sporządzać samodzielnie, zalewając je gorącą wodą lub gotując do 10 min. na lekkim ogniu.