Pędzenie cykorii sałatowej

0
1630

Kolby cykorii sałatowej coraz częściej goszczą na naszych stołach, zachwycając smakiem i mnogością witamin, nie tylko w okresie letnim. Doskonałe warzywo, jako składnik sałatek, może być również dostępne zima dzięki metodzie pędzenia w pomieszczeniach.

Już od późnej jesieni można rozpocząć pędzenie cykorii sałatowej w pomieszczeniach. Należy pamiętać o utrzymaniu odpowiedniej temperatury, która nie może być niższa niż 10oC. Optymalna temperatura zabiegu wynosi 15oC.
Zdrowe korzenie warzywa o średnicy powyżej 3 cm należy obciąć na wysokości 2-3 cm i wsadzić do skrzynek z otworami odpływowymi lub innych głębokich pojemników, na dnie których powinna znajdować się 10-15 cm warstwa ziemi lub wilgotnego piasku. Korzenie ustawia się pionowo, ściśle jeden obok drugiego, a po upływie kilku dni przykrywa warstwą ziemi o grubości 15-20 cm. Pojemniki powinny być ustawione w ciemnym miejscu, nadmiar promieni słonecznych powoduje, że rośliny nabierają gorzkiego smaku. Po upływie 3-4 tygodni wyrosną zwarte, jasne główki, które należy obciąć wraz z fragmentem korzenia, gdy osiągną długość 15 cm.Pędzenie cykorii trwa od trzech do czterech tygodni.

Główki witamin
Cykoria sałatowa, cykoria liściowa to dwuletnia roślina z rodziny złożonych, która w pierwszym roku tworzy rozetę liści i zgrubiały korzeń, a w drugim kwitnie. Do spożycia przeznacza się główki ściśle zwiniętych liści barwy białej lub jaskrawo kremowej.
Warzywo ma wysokie walory smakowe i odżywcze. Jest dostępna na rynku od listopada do kwietnia, czyli wówczas, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki – intybiny i inuliny – wpływa korzystnie na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Jest też zasadotwórcza, co przy naszej zwyczajowo kwaśnej diecie” pozwala neutralizować niekorzystne wpływ kwasów z pokarmu na nasz przewód pokarmowy. Cykoria sałatowa zawiera m.in. sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy B1, B2 i C oraz kwasy nikotynowy i szczawiowy.