Po niecałych 4 latach, Unia Europejska znosi embargo na wołowinę z Paragwaju. Pierwszych dostaw możemy spodziewać się już w maju.
Unia Europejska zniosła embargo na wołowinę z Paragwaju. Było ono wprowadzone prawie cztery lata temu w związku z epidemią pryszczycy w tym kraju (wrzesień 2011 r.). Pierwsze dostawy tego mięsa ruszą zapewne dopiero w maju br. z uwagi na formalności. Procedury takie trwają zazwyczaj około 45 dni.
Przed wprowadzeniem zakazu w latach 2008/2010 eksport wołowiny z Paragwaju do Wspólnoty stale wzrastał. W 2011 r. osiągnął on poziom 3,1 tys. ton – o 17,6% mniejszy niż w 2010 r., o czym zaważyło wprowadzone embargo.
Paragwaj posiada 1 tys. kontyngent w ramach tzw. kwoty hiltońskiej w dostawach wysokiej jakości wołowiny na rynek unijny. Teraz wysokość tego kontyngentu może zostać poddana dyskusji, i prawdopodobnie ulegnie zmianie. Otwarcie rynku wspólnotowego dla wołowiny z Paragwaju może także oznaczać potencjalne zniesienie podobnego embarga m.in. przez kraje Bliskiego Wschodu oraz RPA, które wprowadziły zakaz w tym samym czasie, co Unia.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA