Pięć państw członkowskich UE w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2024 r. zwiększyło eksport wieprzowiny do krajów trzecich – podaje portal schweine.net. Największy wzrost odnotowały Niemcy: w okresie od stycznia do lipca b.r. eksport wieprzowiny z tego państwa wzrósł o 17%.
Według aktualnych danych Komisji Europejskiej państwa członkowskie UE w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy tego roku wyeksportowały 2,36 mln ton wieprzowiny, co jest porównywalną ilością z analogicznym okresem ubiegłego roku – informuje schweine.net na podstawie Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI).
Największym eksporterem pozostaje Hiszpania, z dostawami na poziomie 756 000 ton i udziałem w rynku wynoszącym 32%. Na drugim i trzecim miejscu znajdują się Holandia i Dania, z których każde odnotowało niewielkie spadki eksportu, odpowiednio o 4 i 1%.
Znajdujące się na czwartej pozycji Niemcy zdobyły 9% udziału w rynku zwiększając swój poziom eksportu do krajów trzecich do ok. 17%. Wzrost eksportu odnotowały również Francja, Irlandia, Belgia i Włochy, kompensując w ten sposób ogólne spadki w innych krajach UE.
Głównym odbiorcą wieprzowiny z państw Unii Europejskiej pozostają Chiny, na które przypada ponad jedna czwarta całkowitego eksportu. Jednak, jak podaje schweine.net, w porównaniu z rokiem poprzednim eksport wieprzowiny do Chin był o prawie 7% niższy. Import z UE zwiększyły natomiast Korea Płd. i Filipiny.
źródło informacji: schweine.net