Owoce w szkole to zdrowe nawyki żywieniowe dzieci

Agencja Rynku Rolnego realizuje dwa programy skierowane do naszych najmłodszych beneficjentów: Szklanka mleka” i “Owoce w szkole”. Ideą programów jest promocja zdrowej diety oraz pokazanie dzieciom, że warzywa, owoce, soki i przetwory mleczne są modne a zdrowe nawyki to inwestycja w przyszłość.”

W dniu 22 sierpnia b.r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu Owoce w szkole”. Rozporządzenie określa zasady realizacji programu w roku szkolnym 2012/2013.
Szkoły podstawowe zainteresowane udziałem w programie “Owoce w szkole” powinny przesłać do właściwego miejscowo Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego Zgłoszenie uczestnictwa w programie “Owoce w szkole” w terminie do 11 września 2012 r.
Zatwierdzeni dostawcy/szkoły podstawowe, którzy uczestniczyli w programie w roku szkolnym 2011/2012 nie muszą ubiegać się o zatwierdzenie na rok szkolny 2012/2013, ponieważ zatwierdzenie uzyskane w ubiegłym roku szkolnym jest bezterminowe. Natomiast nowi dostawcy, którzy chcą uczestniczyć w programie w I semestrze roku szkolnego 2012/2013 powinni uzyskać stosowne zatwierdzenie do dnia 18.09.2012 r.
W każdym z 10 wybranych tygodni w semestrze dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie
co najmniej 2 porcje owocowo-warzywne, w skład których będą wchodziły następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka, sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny.
Stawka pomocy za porcję owocowo-warzywną udostępnioną dziecku wynosi 1,20 PLN.

Rok szkolny 2012/2013 jest czwartym rokiem szkolnym realizacji programu Wspólnej Polityki Rolnej “Owoce w szkole” zarówno w UE, jak i w Polsce.
Dzięki udziałowi w programie ok. 10 tysięcy szkół podstawowych w Polsce, świeże owoce i warzywa spożywa ok. 900 tysięcy dzieci!

Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej w ubiegłym roku szkolnym została przeprowadzona pierwsza ocena programu “Owoce w szkole” przez Instytut Żywności i Żywienia.
Najważniejsze stwierdzenia i wnioski z oceny programu
Program wpłynął na zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw przez dzieci. Dzieci uczestniczące w programie jadły w dni szkolne o 21% więcej owoców i warzyw niż dzieci nieuczestniczące w programie.
Program zwiększył wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Dzieci uczestniczące w programie częściej wiedziały, ile porcji owoców i warzyw powinny codziennie spożywać.
Nastąpiły pozytywne zmiany nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw. Przykład kolegów i koleżanek jedzących owoce i warzywa zachęcił do ich jedzenia dzieci, które dotychczas tego nie robiły. Pod wpływem programu dzieci dużo rzadziej deklarowały, że nie jedzą owoców i warzyw, bo wolą zjeść coś słodkiego lub zajmuje to zbyt wiele czasu.
Uczestnictwo dziecka w programie spowodowało korzystną zmianę zachowań rodziców odnoszących się do żywienia dzieci. Dzieci częściej były zachęcane przez rodziców do jedzenia owoców i warzyw a także częściej otrzymywały między posiłkami owoce oraz warzywa do szkoły. Program jest bardzo dobrze oceniany przez rodziców.
Program otrzymał pozytywne oceny od dyrektorów szkół podstawowych, którzy docenili zwłaszcza wartość edukacyjną programu oraz poprawę wartości odżywczej diety dzieci.
Program jest skutecznym narzędziem będącym do dyspozycji szkół, pozwalającym stopniowo kształtować zwyczaje żywieniowe dzieci i wpływać na ich dietę, a w szczególności zwiększać spożycie owoców i warzyw.
Szczególnie ważnym czynnikiem warunkującym osiąganie celów programu są realizowane w szkołach działania edukacyjne, skierowane zarówno do dzieci, jak i rodziców, a od których jakości i efektywności zależy ostateczny rezultat programu.
Program Owoce w szkole sprawdzoną inwestycją w zdrowie dzieci!
Wprowadzenie u dzieci od najmłodszych lat prawidłowej, zróżnicowanej diety, bogatej w owoce i warzywa, może w znaczącym stopniu wpłynąć na zachowanie dobrego zdrowia przez całe życie, poprzez ograniczenie zachorowalności na choroby układu krążenia, cukrzycę itp.
Prawidłowa dieta a nauka w szkole – zwiększmy szanse dzieci!
Prawidłowe odżywiane jest niezbędne dla rozwoju zarówno fizycznego, jak i umysłowego dzieci, zwiększa ich odporność oraz wpływa korzystnie na koncentrację i skupienie. Dieta bogata w owoce i warzywa dostarcza dzieciom energii do nauki, ale także odpowiednich witamin i składników mineralnych, niezbędnych w trakcie dużego wysiłku, jakim jest nauka w szkole oraz sprzyja osiąganiu dobrych wyników!

Iwona Ciechan
Rzecznik Prasowy
Agencja Rynku Rolnego