Owce znikają z polskiego krajobrazu

0
634

Hodowcy owiec likwidują w rekordowym tempie stada – informuje redakcja rolna TVP. Powodem złej sytuacji jest słabe zainteresowanie wełną oraz skórą tych zwierząt. Nieopłacalny stał się również eksport jagnięciny. A w Polsce mięso to już dawno zniknęło ze stołów.

Najtrudniejsza sytuacja występuje w rejonach podgórskich i górskich. Na Dolnym Śląsku stada topnieją dwa razy szybciej niż w innych regionach kraju – informuje TVP. Rolnicy wolą inwestować w produkcję, która przynosi im dochody np. hodowlę bydła mięsnego. Nikt nie jest bowiem zainteresowany wełną, ani owczą skórą na kożuchy. Trudno też znaleźć rynek zbytu na mięso, którego popularność w Polsce jest niewielka. Mało opłacalny stał się również eksport.

Jak podała redakcja rolna TVP, w ciągu 25 lat pogłowie owiec w kraju spadło z pięciu milionów do 223 tysięcy sztuk. Specjaliści od dawna jednak ostrzegali przed takim scenariuszem. Zła sytuacja w branży owczarskiej dotyka nie tylko Polskę, ale całą Unię Europejską.