Miniony sezon dla zbóż był dość łaskawy, ponieważ porażenie przez sprawców chorób podstawy źdźbła było niewielkie i nie stanowiło problemu. W tym sezonie, widoczne są dobre perspektywy do dobrego plonowania zbóż.
Z uwagi na to, że porażenie przez sprawców chorób podstawy źdźbła było niewielkie i nie stanowiło problemu niektórzy producenci zrezygnowali z wykonania zabiegu T-1.
Marzec i kwiecień był zimny, co nie sprzyjało rozwojowi grzybów chorobotwórczych, ale także rozwój zbóż był opóźniony. W początkowych dniach maja w Polsce też było chłodno, później od drugiej dekady temperatura wzrosła i pojawiły się opady, ale występowanie grzybów powodujących choroby było na niskim poziomie. Rolnicy wykonywali zabiegi opryskiwania, ale zastosowanie fungicydów w tym czasie miało charakter zapobiegawczy.
W czerwcu i lipcu występowały wysokie temperatury i lokalnie powodowały niedobory wody w glebie. Nasilenie występowania sprawców takich chorób jak: rdze, DTR, mączniaka prawdziwego zbóż i traw, fuzariozy kłosów, czy septoriozy paskowanej liści pszenicy było niskie. Powodowało to rezygnację z wykonania zabiegu w terminie T-3 lub zabiegi te były stosowane, ale w zredukowanych dawkach.
Brak wody w glebie zahamował wzrost zbóż jarych. Susza i wysokie temperatury w czasie dojrzewania zbóż zakłóciły rozwój ziarna w kłosach. To wpłynęło na to, że w czasie żniw w roku 2021 nie uzyskiwano wysokich plonów.
Był to rok średnich i osiągano w tym sezonie średnie, ale opłacalne plony ziarna. W okresie żniw pojawiły się opady. Miało to miejsce szczególnie na południu kraju, zboża wyległy, co sprzyjało na wielu plantacjach rozwojowi grzybów. Na zbożach chronionych przez wykonanie zabiegu w terminie T-3 grzybów było zdecydowanie mniej, czyli że warto było taki zabieg wykonać, bo okazało się, że dzięki temu zabezpieczono kłosy przed fuzariozą kłosów.
Fragment artykułu “Sezon wegetacyjny zbóż w roku 2021 i przewidywana sytuacja zdrowotna w roku 2022” autorstwa prof. dr hab. M. Korbasa i dr inż. J. Horoszkiewicz-Janki ze styczniowo-lutowego wydania Wiadomości Rolniczych Polska. Specjaliści przedstawiają w nim prognozy dot. zdrowotności zbóż dla bieżącego sezonu i jak podejść do ochrony.