fbpx

Oscypki dwa…

Rzeczpospolita Polska i Republika Słowacka osiągnęły porozumienie w sprawie używania i rejestracji nazw Slovensky Oštiepok i Oscypek.

Uzgodnione rozwiązanie przewiduje, że nazwy Slovensky Oštiepok i Oscypek są nazwami serów tradycyjnie wyrabianych, odpowiednio, na Słowacji i na części terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Niemniej jednak, strony słowacka i polska zgodziły się, że sery te pomimo bliskości geograficznej miejsca wytwarzania, wspólnego pochodzenia historycznego i wspólnej tradycji stanowią obecnie dwa różne produkty.

Samasz loteria - baner

O ich odrębności decydują istotne różnice wynikające z doboru i proporcji użytych surowców, stosowanej metody produkcji oraz cech fizycznych i chemicznych produktu końcowego.

Strony polska i słowacka zgodziły się, że możliwe jest współistnienie nazw obu serów na rynku. Na podstawie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych oraz rozporządzenia Rady (EWG) nr 2082/92 w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych strona polska przekazała dotychczas Komisji Europejskiej wnioski o rejestrację następujących nazw produktów:
– Staropolski Miód Pitny “Półtorak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Staropolski Miód Pitny “Dwójniak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Staropolski Miód Pitny “Trójniak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Staropolski Miód Pitny “Czwórniak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Oscypek (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
– Bryndza Podhalańska (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
– Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (Chronione Oznaczenie Geograficzne)
– Andruty kaliskie (Chronione Oznaczenie Geograficzne).


Źrodło: MRiRW

Baner Agrosimex Alaska
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.