Oscypki dwa…

Rzeczpospolita Polska i Republika Słowacka osiągnęły porozumienie w sprawie używania i rejestracji nazw Slovensky Oštiepok i Oscypek.

baner kuhn

Uzgodnione rozwiązanie przewiduje, że nazwy Slovensky Oštiepok i Oscypek są nazwami serów tradycyjnie wyrabianych, odpowiednio, na Słowacji i na części terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Niemniej jednak, strony słowacka i polska zgodziły się, że sery te pomimo bliskości geograficznej miejsca wytwarzania, wspólnego pochodzenia historycznego i wspólnej tradycji stanowią obecnie dwa różne produkty.

O ich odrębności decydują istotne różnice wynikające z doboru i proporcji użytych surowców, stosowanej metody produkcji oraz cech fizycznych i chemicznych produktu końcowego.

Baner Samasz

Strony polska i słowacka zgodziły się, że możliwe jest współistnienie nazw obu serów na rynku. Na podstawie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych oraz rozporządzenia Rady (EWG) nr 2082/92 w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych strona polska przekazała dotychczas Komisji Europejskiej wnioski o rejestrację następujących nazw produktów:
– Staropolski Miód Pitny “Półtorak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Staropolski Miód Pitny “Dwójniak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Staropolski Miód Pitny “Trójniak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Staropolski Miód Pitny “Czwórniak” (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność)
– Oscypek (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
– Bryndza Podhalańska (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
– Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (Chronione Oznaczenie Geograficzne)
– Andruty kaliskie (Chronione Oznaczenie Geograficzne).


Źrodło: MRiRW

SDF baner
Baner KWS - wariant Ii
Baner Delaro Forte

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.