Opolskie Smaki Regionów

W dniach 11-14 września podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food odbywały się targi Smaki Regionów”. W czasie targów dwanaście polskich województw promowało swoje walory kulturowe i kulinarne. Stoisko województwa opolskiego zorganizowane zostało przy współpracy z dwiema gminami: Rudniki, która promowała kapustę kiszoną z Bobrowy, miody rudnickie oraz rękodzieło ludowe oraz Zdzieszowice, która przywiozła ze sobą przepyszny kołocz śląski oraz zistę – babkę ucieraną.”

Dodatkowo na stoisku nie zabrakło naszego słynnego rzepakowego oleju głubczyckiego tłoczonego na zimno oraz ceramiki opolskiej. Zwiedzający mogli dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o naszym regionie, a także popróbować opolskich specjałów oferowanych przez opolskich producentów.

Dzień 13 września okazał się szczęśliwy dla producentów z województwa opolskiego. Podczas finału X edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2010 – Smaki Regionów” reprezentantom Opolszczyzny przyznano dwie statuetki “Perły 2010”. Kapituła Krajowa nagrodziła firmę “Fan-Agri s.c.” za “ser domowy smażony z kminkiem” oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Dzierżysławia za “barszcz biały babuni” oraz “pierogi dobre z sosem kresowym”. Podczas konkursu przyznano także honorową nagrodę “Klucz do Polskiej Spiżarni” przyznawaną osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych. W tym roku nagrodę otrzymał Henryk Zamojski Dyrektor Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Opolu.

Dodatkowo podczas Targów odbyła się pierwsza edycja konkursu “Złotnicka Premium” – propagującego wyroby wędliniarskie z mięsa świń rasy “Złotnicka”. Dwie nagrody w tym konkursie zdobyła masarnia “Mroczek” z Tarnowa Opolskiego – I miejsce w kategorii “wędzonka surowa długodojrzewająca” za szynkę wędzoną złotnicką oraz III miejsce w kategorii “kiełbasy trwałe i półtrwałe” za kiełbasę żywiecką złotnicką. Konkurs organizował Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego .

AS/UMWO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności