Opłacalność produkcji jaj jest bardzo wysoka, mimo wzrostu cen pasz. W listopadzie 2012 r. mieszanki pełnoporcjowe pasz treściwych dla kur niosek potaniały w relacji do października o 1,5%, informują analitycy IERiGŻ. Była to jedyna obniżka cen pasz zużywanych w produkcji jaj w 2012 r.
W okresie jedenastu miesięcy 2012 r. pełnoporcjowe mieszanki pasz dla kur niosek podrożały o 6,3% w relacji do analogicznego okresu przed rokiem. Natomiast przeciętna cena uzyskiwana przez producentów za jaja spożywcze wzrosła o ponad 60%, a cena sprzedaży jaj przez zakłady pakujące o 45%. Przeciętne ceny detaliczne jaj spożywczych wzrosły w 2012 r. o 34%.
Rok 2012 charakteryzowała silna wzrostowa tendencja cen jaj spożywczych. Po drastycznych podwyżkach w lutym i marcu, ceny jaj zaczęły w następnych miesiącach obniżać się i trend taki utrzymywał się do sierpnia. W następnych miesiącach ceny jaj spożywczych ponownie wolno rosły. W listopadzie i grudniu podrożały jaja wszystkich klas wagowych, z wyjątkiem jaj najmniejszych. Średnia cena sprzedaży jaj świeżych wzrosła w grudniu do 41,5 zł za 100 sztuk, tj. o 11% w relacji do sierpnia, kiedy jej poziom był najniższy. Cena ta była o 30% niższa niż w marcu, ale nadal aż o ponad 24% wyższa od notowanej przed rokiem. Biorąc pod uwagę przeciętne ceny uzyskiwane w całym 2012 r., najbardziej w relacji rok do roku podrożały jaja małe: klasy M – o 54,3% oraz klasy S – o 53,8%. Najmniej jaja bardzo duże, klasy XL, które były droższe o 37,6%. Jaja klasy L podrożały o 43,8%.
Wysokie ceny utrzymywały się także w skupie jaj przeznaczonych do przemysłowego przerobu. W skali całego roku 2012 były one o ponad 60% wyższe niż w roku poprzednim. W latach 2011 i 2010 dynamika cen skupu jaj przerobowych była ujemna. W grudniu 2012 r. ceny skupu jaj do przetwórstwa przemysłowego były o 12,5% wyższe niż w sierpniu i o 8,4% wyższe niż przed rokiem. Wysoki poziom cen to skutek dużego popytu krajowego i zagranicznego na przetwory z jaj. Nadal rynek ten charakteryzuje się silnymi wahaniami cen w poszczególnych miesiącach roku.
Oprac. EG (Źródło: Rynek Rolny IERiGŻ)