fbpx

Olej rydzowy – 11 produkt w unijnym rejestrze

Olej rydzowy został wpisany do unijnego rejestru jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). To kolejny produkt GTS, po staropolskich miodach pitnych. Tym samym Polska ma już 11 zarejestrowanych produktów w UE.

Specyfika oleju rydzowego wynika zarówno z tradycyjnego surowca, jak i tradycyjnej metody wytwarzania, czyli tłoczenia na zimno. Surowcem jest tzw. lnianka siewna, ludowo określana jako rydz”, “rydzyk”, “ryżyk” lub też znacznie rzadziej “lennica”. Nazwa “rydz” pochodzi od rdzawego koloru nasion. Wyjątkowe są też smak, zapach, barwa oraz skład oleju. Wyczuwalna nuta cebuli i gorczycy w smaku oraz wyjątkowy aromat przemawiają z specyfiką oleju. Od końca VIII wieku również proces wytwarzania oleju nie uległ zmianie.”

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.