fbpx
Strona głównaPolecamyAkademia nawożeniaOdżywienie roślin a ich podatność na choroby i szkodniki

Odżywienie roślin a ich podatność na choroby i szkodniki

Dostające się na powierzchnię korzeni czy liści, zarodniki grzybów kiełkują pod wpływem wydzielin roślinnych, których skład chemiczny w znacznym stopniu uzależniony jest od stanu odżywienia roślin, w tym przede wszystkim potasem i azotem.

Przy nadmiernym odżywieniu azotem dochodzi do zwiększenia zawartości w roślinie niskocząsteczkowych związków azotu, przy niedoborze głównych makro- i mikroelementów. Występujący w roślinach niedobór potasu objawia się między innymi nagromadzeniem w liściach znacznych ilości cukrów niskocząsteczkowych, aminokwasów oraz amidów, które stanowią idealne pożywienie dla grzybów. Aby doszło do ataku patogena musi on wykiełkować i wytworzyć grzybnię.

W celu ograniczenia ataków ze strony patogenów grzybowych niezbędna jest odpowiednia zawartość w roślinie wapnia i boru, które są składnikami blaszki środkowej, a dodatkowo pierwiastki te wpływają na ograniczenie aktywności wydzielanych przez grzyba enzymów celulolitycznych, co w znacznym stopniu zmniejsza infekcję rośliny. Z kolei bor wpływając na produkcję związków fenolowych, które ograniczają wzrost grzybni, redukuje namnażanie się patogena grzybowego.

W przypadku ataków ze strony pasożytów, na przykład bakteryjnych, prowadzących między innymi do wystąpienia plamistości liści, porażenie rośliny zależy od jej odżywienia potasem i wapniem i zwiększa się wraz ze stopniem niedożywienia rośliny tymi pierwiastkami. W tym przypadku pasożyty atakują roślinę poprzez aparaty szparkowe, a następnie rozprzestrzeniają się w apoplaście. Z kolei pasożyty, które wywołują zgniliznę korzeni, bardzo często atakują roślinę, przy niedoborze boru, w efekcie którego na roślinie pojawiają się rany, przez które pasożyty wnikają do wnętrza.

Natomiast w przypadku szkodników, nie stwierdza się tak wyraźnego wpływu odżywienia roślin makro- czy mikroskładnikami na ich ataki. W tym wypadku najbardziej narażone są rośliny młode, które charakteryzują się słabo wykształconymi tkankami okrywającymi.

2 KOMENTARZE

  1. Staram się wszystko uprawiać w 100% ekologicznie, dlatego też do nawożenia używam swojego kompostu do tego daje komposter-eb z biozymu, żeby cały proces dział się szybciej. Póki co nie miałem większych problemów z moimi uprawami.

  2. Poni dr hab. Marzena S. Brodowska . W związku z artykułem “Odrzywianie roślin a ich podatność na choroby i szkodniki” prosze o zapoznanie się wynikami doświadczeń stosowania odżywiania roślin metodą CULTAN . Powinno wyjść ograniczenie wymywania N ograniczenie strat N przez odgazowanie (gaz rozweseljący i amoniak) ograniczenie strat N przez spływ powierzchniowy oraz zmniejszenie atrakcyjności roślin dla szkodników i sprawców chorób przez ograniczenie ilości N azotanowego w roztworze glebowym , który może być pobierany w nadmiarze z prądem transpiracji. Pozdrawiam KSOLL NORBERT

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.