Nasza redakcja miała przyjemność odwiedzić firmę Tama Plastic Industry zlokalizowaną w kibucu Mishmar Ha’Emek w Izraelu. Kibuc Mishmar Ha’Emek został założony w Izraelu w 1922 roku. Jest to rodzaj osiedla spółdzielczego, które posiada obecnie ok 1000 członków, z czego 500 jest uprawniona do głosowania. Mieszkańcy kibucu dzielą pracę i całą własność między siebie.
W Izraelu istnieje 269 kibuców, w których mieszka mniej niż 2% obywateli. Kibuc to rodzaj spółdzielczych gospodarstwach rolnych, w których szczególną uwagę przykłada się do odpowiedzialności, równości i demokracji. Każdy mieszkaniec kibucu powinien – jak głosi hasło dawać wedle swoich możliwości i otrzymywać według swoich potrzeb”.
Wszystkie decyzje dotyczące osiedla i mieszkańców podejmowane są na walnym zgromadzeniu, gdzie każdy mieszkaniec może oddać jeden głos. Członkowie kibucu nie posiadają własności, a pracę wykonują nieodpłatnie dla dobra zbiorowości, w zamian otrzymując od społeczności mieszkanie, pełne wyżywienie, opiekę medyczną, dostęp do przedszkoli, domu spokojnej starości, oraz prawo do wyjazdu na urlop.
Gospodarstwo mleczarskie w kibucu Mishmar Ha’Emek
W kibucu Mishmar Ha’Emek znajduje się gospodarstwo mleczarskie, które jest jednym ze źródeł dochodu dla osiedla. Gospodarstwo posiada oborę ze ściółką z kompostu, roboty udojowe, sterowane otwory dachowe i system zraszania. Wszystko to, mimo gorącego klimatu, pozwala stworzyć odpowiednie warunki dla uzyskania dobrej wydajności mlecznej od trzymanych w gospodarstwie 220 krów.
W 2005 roku, ze względu na nowe wymagania izraelskie dotyczące ochrony wód, spółdzielnia zainwestowała ok 6,5 mln zł w nową oborę kompostową. W oborze krowy podzielone są na cztery grupy, z których każda jest dojona robotem udojowym firmy Lely A1. W Izraelu pracuje jedynie 55 takich robotów. Z wydajnością 12000 litrów mleka, krowy z tego gospodarstwa osiągnęły największą wydajność spośród wszystkich gospodarstw izraelskich używających robotów udojowych. Cena mleka wynosi ok 1,7 zł/l i rokrocznie zostaje dostosowana do warunków gospodarczych. Podobnie jak u nas, dopłaca się do mleka za dobrą jakość i zawartość składników odżywczych. Standardowe wartości odżywcze to 3,7% tłuszczu i 3,3% białka dla wartości mniejszej niż 220.000 komórek somatycznych na ml. W Izraelu istnieją również kwoty mleczne. Gospodarstwo może sprzedać własne kwoty tylko gospodarstwu o podobnych rozmiarach. Ma to zapobiegać tworzeniu się gospodarstw molochów. Średni okres użytkowania krowy w tym gospodarstwie wynosi 2,7 laktacji. 30% krów wymieniana jest na nowe. Największym problemem dla fermy jest to, że wymiona krowy nie mogą być wystarczająco często dojone. Z wykorzystaniem robota uzyskuje się średnio 3,2 dojenia na dzień. Do karmienia używa się paszy TMR opartej głównie na kiszonkach z całych roślin pszenicy oraz kiszonkach z kukurydzy. Gospodarstwa nie posiadają własnej paszy. Pasza zamawiana jest ze specjalistycznych firm zajmujących się wytwarzaniem takich pasz. Jest ona podawana przy pomocy podajnika Lely Junio.
Współczynnik zapłodnienia wynosi 43%, zaś indeks zapłodnienia wynosi średnio 2,2. Wszystkie krowy po drugiej laktacji zostają ponownie zapłodnione po 60 dniach odpoczynku, zaś dla krów w stadium pierwszej laktacji stosuje się 90 dniowy okres regeneracji.
Siedmioletnia ściółka kompostowa
Krowy utrzymywane są w boksach 20 m2/krowę, bez słomy, na kompoście. Raz dziennie, przy użuciu brony, wyrównuje się podłoże. Ciepły i suchy klimat zapewnia komfortowe legowisko. W zimie, kiedy wilgotność jest większa, legowiska są posypywane specjalnie przygotowanym papierowym granulatem pochodzącym z recyklingu. W korytarzu paszowym zainstalowany jest robot usuwający gnojowicę, która jest mieszana z materiałami stałymi i przechowywana na płycie obornikowej, aż do momentu wywozu na pole.
Ściółka kompostowa w tej oborze nie była wymieniana od siedmiu lat. Mimo to gospodarstwo nie ma problemu z mastitis czy nieodpowiednimi komórkami somatycznymi, a jego wydajność jest rekordowa. Zysk z jednego litra mleka wynosi w kibucu Mishmar Ha’Emek 25%.
W lecie, gdy panuje tu temperatura 40oC, aby zapobiec przegrzewaniu się krów zainstalowane są specjalne zraszacze, oraz otwierany dach.
Technika w tym gospodarstwie jest w pełni zautomatyzowana a do jej obsługi potrzeba jedynie pięciu pracowników.
Innymi żródłami dochodu dla kibucu są uprawa bawełny, kukurydzy, zbóż, migdałów, oliwek oraz hodowla krów mlecznych i drobiu.
“