Obniżki cen nie takie słodkie…

Cukier jest najtańszy od 6 lat. W poprzednim tygodniu na giełdach odnotowano spore obniżki cen.

Ostatni tydzień przyniósł silne obniżki notowań cukru na giełdach. W Londynie cukier biały stracił 4%, spadając do 345,7 USD/t, a w Nowym Jorku odnotowano jeszcze głębszą korektę. Dodatkowo, cukier surowy stracił 6%, spadając do 261,7 USD/t.
W relacji miesięcznej notowania były niższe o odpowiednio 8 i 9%, a w rocznej cukier był tańszy odpowiednio o 26 i 31%. Cukier jest obecnie najtańszy od 2009 roku. Na notowania wpływ mają przede wszystkim bardzo wysoka podaż na rynku rzeczywistym (firmy analityczne rewidują swoje prognozy, zmniejszając szacunek deficytu lub oczekują wręcz nadwyżki) oraz słaby real brazylijski, który zachęca do intensyfikacji eksportu (Brazylia jest światowym liderem w handlu cukrem).

Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA