Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniach 23 – 25 września uczestniczy w Wiedniu w nieformalnej radzie ministrów UE ds. rolnictwa i rybołówstwa.
Tematem spotkania jest reforma WPR w kontekście rozwoju obszarów wiejskich i produkcji jakościowej. W trakcie spotkania odbędzie się także prezentacja kandydatki na Dyrektora Generalnego FAO zgłoszonej przez Francję.
Przyszłość wspólnej polityki rolnej po 2020 roku
9 celów przyszłej WPR:
• wspieranie godziwego dochodu
• większa konkurencyjność
• zmiana rozkładu sił w łańcuchu żywnościowym
• walka ze zmianą klimatu
• zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych
• ochrona bioróżnorodności
• wspieranie wymiany pokoleniowej
• sprzyjanie wzrostowi i zatrudnieniu
• wysoka jakość żywności.
Cele i narzędzia ogólnounijne
Komisja proponuje następujące nowości na szczeblu UE:
• pojedynczy zestaw celów dla całej WPR: co polityka ta ma przynieść rolnikom, obywatelom i klimatowi
• szeroki zestaw narzędzi do różnorodnych interwencji: co państwa członkowskie mogą zrobić z przydzielonymi im pieniędzmi
• wspólny zestaw wskaźników: jak w porównywalny sposób ocenić skuteczność zastosowanych środków.
Każde państwo – na podstawie jasnej oceny swoich potrzeb – będzie mogło samo wybrać konkretne środki, które uzna za najlepiej odpowiadające tym potrzebom.
Strategiczny plan WPR dla każdego państwa członkowskiego
Komisja proponuje następujące nowości na szczeblu państw członkowskich:
• każde państwo członkowskie musiałoby dokonać dokładnej analizy swoich potrzeb i opracować plan strategiczny
• każdy plan opisywałby, jak państwo członkowskie wykorzysta środki finansowe z WPR, by zaspokoić swoje potrzeby, w tym jakich narzędzi użyje i jakie cele końcowe sobie stawia
• każdy plan wymagałby uprzedniej zgody Komisji, tak by odpowiadał celom ogólnounijnym
• co roku kraje przedkładałyby Komisji roczne sprawozdanie, w którym wykazywałyby – przez odniesienie do planowanych wyników – postępy w realizacji celów końcowych.
Sprawdzane byłoby, czy plany nie zakłócą jednolitego rynku lub nie spowodują nadmiernych obciążeń wobec beneficjentów lub administracji. Komisja dokonywałaby przeglądu rocznych sprawozdań i w razie potrzeby zalecała poprawę.
Rolnictwo w centrum społeczeństwa europejskiego
Propozycje Komisji mają skłonić do zmiany pokoleniowej i do ścisłego przestrzegania przepisów, po to by chronić jakość żywności, zdrowie ludzi oraz zdrowie i dobrostan zwierząt:
• mentoring starszych rolników wobec młodszych
• skuteczniejsze przekazywanie wiedzy z pokolenia na pokolenie lub opracowywanie planów sukcesji
• surowsze wymogi wobec rolników pod kątem żywności i zdrowia
• ściślejszy związek wsparcia finansowego z przestrzeganiem przepisów o mniejszym użyciu pestycydów
• zachęcanie do mniejszego używania antybiotyków.
Większe ambicje środowiskowe i klimatyczne
Komisja proponuje też nowe obowiązki i zachęty wobec rolników:
• dbanie o gleby bogate w węgiel poprzez ochronę terenów podmokłych i torfowisk
• obowiązkowe narzędzie gospodarki składnikami odżywczymi, by poprawić jakość wody zredukować poziom amoniaku i podtlenku azotu
• płodozmian zamiast dywersyfikacji upraw
• nieobowiązkowe ekoprogramy włączane przez kraje UE do swoich planów, by wspierać lub zachęcać rolników do przestrzegania praktyk rolnych korzystnych dla klimatu i środowiska.
Źródło: MRiRW, KE