O przyszłości polityki rolnej Unii Europejskiej i Chin

0
796

Przyszłość współpracy UE- Chiny w dziedzinie rolnictwa jest  głównym tematem dyskusji podczas 11. spotkania przedstawicieli rolnictwa z Europy i Chin w dniach 16-18 kwietnia w Brukseli. Jednym z tematów dyskusji jest przyszłość polityki rolnej obu regionów, handlu rolno-spożywczego i rolnictwa ekologicznego.

Zarówno Unia Europejska, jak i Chiny stoją przed wyzwaniami, w jaki sposób kształtować swoją przyszłą politykę, jak skuteczniej współpracować i jak zachęcać młodych ludzi do zostania rolnikami. Kontynuowany program wymiany młodych rolników między UE a Chinami, 16 kwietnia, wchodzi w najnowszą fazę wraz z pierwszą grupą młodych chińskich rolników przybywających do swoich europejskich odpowiedników. Pierwsze grupy młodych rolników z UE już odwiedziły Chiny i opowiedziały o swoich doświadczeniach.

Chiński rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z największych na świecie i rośnie z roku na rok, napędzany przez rosnącą populację klasy średniej, która ma smak europejskich produktów spożywczych i napojów, często w wyniku międzynarodowych podróży. Dwóch największych handlowców na świecie, Chiny są drugim po Stanach Zjednoczonych miejscem przeznaczenia produktów rolno-spożywczych po USA (9% eksportu UE). Wiele kluczowych unijnych produktów rolno-spożywczych, takich jak wino, wieprzowina, spirytus lub produkty mleczne trafia na rynki Chin – produkty mleczne odnotowują nawet eksport do 30% w 2017 roku.

Po wizycie w 2016 r. Komisarz Phil Hogan odwiedzi Chiny w maju 2018 r. W towarzystwie delegacji biznesowej starszych przedstawicieli europejskiego sektora rolno-spożywczego. Celem wizyty jest zebranie europejskich i chińskich przedsiębiorstw działających w sektorze rolno-spożywczym w celu zawarcia ewentualnych nowych umów, a także podkreślenie istniejącej obecności europejskich produktów rolno-spożywczych na chińskim rynku.

Źródło: Komisja Europejska