fbpx

O przyszłości europejskiej uprawy winorośli

CEVI i Copa-Cogeca, które reprezentują niezależnych producentów winogron, wytwórnie wina oraz spółdzielnie winiarskie zorganizowały 6 listopada w Brukseli warsztaty mające na celu omówienie obecnej sytuacji oraz przyszłych tendencji na rynku. Warsztaty stanowiły też doskonałą okazją by pogłębić refleksję na temat tego, jak producenci wina dostosowują się, by zapewnić zrównoważoność upraw winorośli.

– Przykład branży wina pokazuje potencjał możliwości integracji europejskiej: cały sektor wiele zyskał na wspólnych ramach prawnych i prawdziwej europejskiej wizji rozwoju sektora. Przez ostatnie dwadzieścia lat bilans handlowy wzrósł o +275%, a zysk netto wyniósł w 2018 r. ok. 8 mld €. Poprawiła się znacznie również jakość – w tej chwili 64% produkowanego wina ma oznaczenie geograficzne (44% z chronioną nazwę pochodzenia, 20% z chronionym oznaczeniem geograficznym). Niemniej jednak sektor mierzy się w tej chwili z wieloma wyzwaniami, które prawdopodobnie zakłócą jego funkcjonowanie bardziej niż kiedykolwiek – informuje Clara Behr z Copa–Cogeca.

Baner Syngenta

W tej chwili, jak podkreślali uczestnicy warsztatów dwoma największymi zmartwieniami producentów wina są pogorszenie ich sytuacji gospodarczej spowodowane spowolnieniem światowej gospodarki (a co za tym idzie malejące marże zysku) oraz, oczywiście, zmiana klimatu, której niszczący potencjał już zdążyliśmy zaobserwować. Ostatnimi laty poczyniono ogromne wysiłki, by podwyższyć normy zrównoważoności. Jednak, by odpowiedzieć na nowe wyzwania, producenci muszą ciągle nabywać nowe umiejętności i wychodzić poza schematy, by opracowywać innowacyjne rozwiązania, a jednocześnie przetrwać na coraz bardziej zglobalizowanym i niestabilnym rynku.

Mimo, że wino utrzymuje się w czołówce eksportowanych produktów rolno – spożywczych, w ciągu ostatnich trzech lat gospodarczych sytuacja finansowa producentów winorośli na pewnych obszarach produkcji znacznie się pogorszyła. Ceny są niskie, a marże dla producentów stale spadają. Ponadto przejście na bardziej zrównoważone metody produkcji pociągają za sobą koszty przewyższające możliwości producentów. W związku z tym, jak zaznaczyli producenci wina konsumenci i sprzedawcy detaliczni również mają w tej kwestii rolę do odegrania, a polityki publiczne powinny zapewnić efekt dźwigni poprzez inwestycje i przywracanie równowagi na rynku.

Według Thierego Coste przewodniczącego grupy roboczej „Wino” Copa-Cogeca kluczowe znaczenie ma dalsze wsparcie Unii Europejskiej dla sektora w tym silny budżet WPR i pomoc w dalszym osiąganiu zrównoważoności. Ramy prawne WPR powinny służyć wspieraniu i poprawianiu synergii z innymi funduszami, by producenci winorośli mogli opracowywać nowe rozwiązania i dostosowywać się do zmian.

– W sektorze wciąż panują pozytywne nastroje, co oznacza, że przy odpowiednim wsparciu i sprawiedliwej polityce handlowej mógłby on wejść na nowe rynki i utrzymać innowacyjność produktów, odpowiadając tym samym na nowe tendencje, np. wprowadzając produkty bardziej przyjazne środowisku czy wina o niższej zawartości alkoholu – podsumowuje warsztaty Copa–Cogeca.

Źródło: Copa–Cogeca

Opracował: Samuel Skrzysz

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.