O produkcji ziemniaków na frytki i nie tylko… – fotogaleria

Podczas spotkania polowego Bayer CropScience przewidziano również wizytę w gospodarstwie Farm Frites Poland Dwa w Bobrownikach. Na miejscu można było dowiedziec się zarówno o produkcji przemysłowej ziemniaków, jak i o zasadach zrównoważonego rolnictwa.

Podczas drugiego dnia spotkania polowego Bayer CropScience, uczestnicy odwiedzili gospodarstwo Farm Frites Dwa w Bobrownikach, gdzie mogli dowiedzieć się zarówno o systemie wspomagania decyzji (DSS) i innych stosowanych przez gospodarzy praktyk i zabiegów, zgodnych z zasadami zrównoważonego rolnictwa.

Gospodarstwo Farm Frites Poland zajmuje się produkcją ziemniaków do przetwórstwa, dostarcza frytki do sieci restauracji fast food McDonald’s. Rozpoczynając swoją działalność, gospodarze musieli wypracować sami wszystkie techniki uprawy, wypróbować nowe odmiany, czy stosowane programy ochrony. Powód? W Polsce nie było wówczas takiej wiedzy i tego typu produkcji (1993/94 rok).

Głównym celem tego gospodarstwa była produkcja wysokiej jakości surowca dla fabryki frytek (Farm Frites Poland SA ). Na rynku nie było dostępnego surowca, pomimo, że Polska była czwartym producentem ziemniaków na świecie. Dzisiaj gospodarstwo liczy 2500 ha, z czego 800 ha to produkcja ziemniaków na frytki, a 100 ha tych warzyw na materiał nasienny.

DSS jest szczególnie istotny w ochronie plantacji ziemniaka przed najgroźniejszymi chorobami: zarazą i alternariozą. System prognozowania pojawu zarazy pozwala na optymalizację ilości zabiegów fungicydowych, a także wskazuje, kiedy i jaki środek chemiczny należy zastosować.

Na plantacjach ziemniaka Farm Frites stosowany jest fungicyd Infinito® 687,5 SC. Jego zaletą jest wielokierunkowy sposób ograniczania rozwoju zarazy ziemniaka. Dzięki właściwościom systemicznym, chroni rośliny ziemniaka przed zarazą na  liściach i łodygach, przemieszcza się także do nowych przyrostów roślin, które wyrosną po zabiegu. W warunkach silnej presji infekcyjnej działa prewencyjnie chroniąc rośliny przed zakażeniem.

W trakcie wizyty w gospodarstwie, można było dowiedzieć się niemal wszystkiego na temat zrównoważonego rolnictwa, między innymi dzięki przedstawicielom Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

Renata Struzik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności