„O jeściu na Kociewiu”’’ to nazwa sympozjum kulinarnego organizowanego w już od kilku lat zawsze w pierwszą sobotę października w województwie pomorskim przez Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet.
W tym roku impreza, której celem jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym region kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni odbędzie się 3 października w Domu Kultury w Subkowach.
Jak informują organizatorzy sympozjum jest połączeniem wykładów, warsztatów i konkursów poświęconych lokalnym tradycjom kulinarnym. Tym razem na stołach królować będą sery. Ich znaczenie i wykorzystanie w kuchni kociewskiej będzie motywem przewodnim całej imprezy.
Tradycją Sympozjum jest konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę kociewską, tym razem będą nią ciasta powstałe bazie sera . Najlepszy zdaniem jury sernik otrzyma tytuł „Hit Sympozjum Kulinarnego”.
Obi oba